Inflationstakten sjunker kraftigt i mars – enligt preliminära siffror från SCB
Lägre inflationstakt enligt KPI och KPIF
Den preliminära inflationstakten enligt konsumentprisindex (KPI) för mars 2025 var 0,5 procent, vilket innebär en markant nedgång från 1,3 procent i februari. Även månadsförändringen var negativ – KPI sjönk med 0,7 procent från februari till mars.
– I mars visar preliminära siffror på en lägre inflationstakt enligt KPI och KPIF, säger Caroline Neander, prisstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB).
Den preliminära statistiken tyder på att inflationstrycket fortsatt dämpas, i linje med en lugnare prisutveckling på flera områden i ekonomin.
KPIF lägre än väntat – sjönk till 2,3 procent
Även det viktiga måttet KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta), som ofta används av Riksbanken i inflationsbedömningar, visar en tydlig nedgång. Enligt SCB:s snabbestimat sjönk inflationen enligt KPIF från 2,9 procent i februari till 2,3 procent i mars. Det är klart under marknadens förväntningar, som låg på 2,7 procent. Månadsförändringen för KPIF var -0,5 procent.
KPIF-XE oförändrad – fortsatt underliggande inflation
För KPIF-XE, som exkluderar energipriser och därmed visar den underliggande inflationen, var den preliminära årstakten oförändrad på 3,0 procent. Månadsförändringen mellan februari och mars var 0,0 procent. Det tyder på att prisutvecklingen i övriga delar av ekonomin fortfarande håller sig kvar på en relativt hög nivå, trots nedgången i total KPI och KPIF.
Snabb-KPI – ett viktigt första estimat
Siffrorna är en del av SCB:s så kallade Snabb-KPI, ett preliminärt snabbestimat som publiceras fem arbetsdagar före den ordinarie inflationsstatistiken. I Snabb-KPI ingår endast KPI, KPIF och KPIF-XE på total nivå, medan mer detaljerad information och definitiva siffror kommer i samband med den ordinarie publiceringen den 11 april.
Sammanfattningsvis pekar den preliminära statistiken för mars på en oväntat snabb nedgång i inflationstakten, särskilt enligt KPIF, vilket kan komma att påverka framtida räntebeslut och ekonomiska prognoser.