ICA Sverige och ICA-handlarna planerar att göra en gemensam långsiktig investering på miljardnivå för att sänka ordinarie priser under 2024. Fokus kommer att ligga på breda prissänkningar, särskilt på vardagsvaror som kunderna köper regelbundet. Prissänkningarna kommer att genomföras successivt under året och startar i mars.

ICA Sverige kommer att investera ungefär en miljard kronor i sänkta ordinarie priser för ICA-butikerna. Målet är att ge butikerna möjlighet att sänka priserna för konsumenterna eller att upprätthålla redan låga priser. ICA-handlarna kommer också att göra betydande egna investeringar för att sänka priserna för konsumenterna. Den exakta omfattningen av prissänkningarna på enskilda varor kommer att variera mellan olika butiker, men samtliga kunder hos ICA kommer att uppleva sänkta priser. För de butiker som redan har sänkt priserna på många varor möjliggör den gemensamma investeringen att de kan fortsätta att erbjuda låga priser.

− Året 2023 var en utmanande period för både ICA och konsumenterna. Vi är medvetna om att våra kunder har det ekonomiskt svårt, och därför är priset en viktig faktor när de handlar. Tillsammans med ICA-handlarna tar vi nu ett stort steg för att bättre möta kundernas behov och långsiktigt förbättra vår prisstruktur, säger Eric Lundberg, vd för ICA Sverige.

ICA Sverige har genomfört betydande effektiviseringar inom alla områden det senaste året för att möjliggöra investeringar på marknaden. För ICA-handlarna, som har upplevt minskad försäljning och sett att kunderna köper färre varor och mer på kampanj, är detta en efterlängtad satsning.

− Det är en betydande förändring vi genomför, och tillsammans, ICA Sverige och handlarna, har vi beslutat oss för att konkurrera på marknaden genom lägre priser för våra kunder från alla våra butiker. Det kommer fortfarande att finnas olika priser i våra butiker eftersom vi alla är självständiga handlare som samarbetar, men kunderna kommer att märka att de kan köpa vardagsvaror till lägre priser oavsett var de befinner sig i Sverige, säger Peter Jonsson, ICA-handlare i Skellefteå och ordförande i ICAs Sverigeråd, som representerar landets ICA-handlare.