Optimismen stiger i Konjunkturinstitutets barometer
Den svenska ekonomin är i förändring. Enligt Konjunkturinstitutets senaste barometer för november har hushållens optimism nått den högsta nivån sedan december 2021. Barometerindikatorn landar på 97,2, vilket är en betydande ökning från oktobers 93,6. Samtidigt visar industrin oväntad motståndskraft, trots tuffa omvärldsvillkor. Det framgår av ett pressmeddelande från Länsförsäkringar.
– Med avtagande inflation och sänkta räntor som positiva faktorer börjar hushållen ta över som drivkraft för ekonomin, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.
Industrin visar motståndskraft
Trots en fortsatt svår global ekonomisk situation har svensk tillverkningsindustri överraskat positivt. Konfidensindikatorn för industrin steg till 95,8 i november, vilket signalerar att pessimismen inom sektorn minskar.
– Det är glädjande att se industrins motståndskraft. Även om läget fortfarande är sämre än normalt, är det uppmuntrande att företagens syn på framtiden ljusnat något. Detta står i kontrast till utvecklingen i många andra europeiska länder, säger Alexandra Stråberg.
Hushållen ser ljusare på framtiden
Det är dock hushållen som utmärker sig som den nya motorn i ekonomin. Konfidensindikatorn för hushållen steg till 102 i november, vilket är över det historiska genomsnittet. Lägre inflation och sänkta räntor har lättat pressen på privatekonomin och skapat bättre förutsättningar för konsumtion.
– Det är glädjande att hushållen känner sig tryggare. Deras ökade optimism är central för att den svaga konjunkturen ska vända. Än så länge är konsumtionen av större varor, som bilar och bostadsrenoveringar, fortsatt försiktig, men vi ser tecken på en gradvis förbättring, säger Stråberg.
Naturligt skifte i ekonomin
Konjunkturinstitutets analys visar att Sverige befinner sig i ett naturligt skifte. Efter en period där industrin varit en viktig stabilisator i ekonomin, tar hushållen nu över stafettpinnen.
– Det är ett nödvändigt och naturligt skifte. Den expansiva finanspolitiken för 2024 och Riksbankens snabba räntesänkningar är viktiga insatser för att stödja den här utvecklingen, avslutar Stråberg.
Slutsats
Med en allt starkare optimism bland hushållen och industrins oväntade motståndskraft går svensk ekonomi in i en fas av omställning. Trots utmaningar finns det goda skäl att tro på en stabilisering framöver – förutsatt att hushållen fortsätter stärkas och industrin lyckas möta den hårdare globala konkurrensen.