Hushållens likvida sparande uppgick till 123 miljarder kronor under andra kvartalet 2024, vilket är en liknande nivå som under motsvarande kvartal föregående år. Den årliga tillväxttakten för hushållens bostadslån ökade för första gången sedan 2021. Det framgår av den senaste statistiken från SCB.

Starkt sparande under andra kvartalet

I hushållens sparande finns en tydlig säsongsvariation där sparandet vanligtvis är som högst det andra kvartalet. Detta beror bland annat på utbetalning av skatteåterbäring samt att aktieutdelningar ofta är som störst under denna period. Under andra kvartalet 2024 uppgick hushållens likvida sparande till 123 miljarder kronor, en nivå som ligger i linje med motsvarande kvartal föregående år.

Hushållens sparande i fonder och nettoinsättningar på bankkonton var höga, och uppgick till 59 respektive 55 miljarder kronor. De stora nettoköpen av fonder under kvartalet kan delvis förklaras av kvarhållna vinstmedel som redovisas som köp av nya fondandelar. Dessa vinstmedel är utdelningar och ränteintäkter som fonderna mottar och återinvesterar för andelsägarna.

Tillväxttakten för bostadslån ökar igen

Samtidigt som sparandet höll sig stabilt ökade hushållens totala nettoupplåning. Hushållen lånar framför allt för att köpa bostad, men lån används också för att finansiera delar av konsumtionen. Under andra kvartalet uppgick hushållens nettoupplåning, det vill säga nytagna lån minus amorteringar, till 24 miljarder kronor. Detta motsvarar en ökning med 11 miljarder jämfört med föregående kvartal och 9 miljarder jämfört med motsvarande kvartal 2023.

Av denna nettoupplåning var 16 miljarder bostadslån, 5 miljarder konsumtionslån och 3 miljarder övriga lån. Ökningen i bostadslån är den högsta under ett kvartal sedan fjärde kvartalet 2022.

Första ökningen sedan 2021

Den årliga tillväxttakten för hushållens bostadslån från monetära finansinstitut (MFI) var under andra kvartalet 2024 0,5 procent, en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med föregående kvartal. Detta markerar första gången tillväxttakten har ökat under ett kvartal sedan fjärde kvartalet 2021.

Även om konsumtionslånen endast utgör 6 procent av hushållens totala lån från MFI, har de vuxit snabbast de senaste kvartalen. Konsumtionslånen växte i årstakt med 3,5 procent, vilket visar på en fortsatt efterfrågan på denna lånetyp trots ekonomisk osäkerhet.

Slutsatser

Hushållens ekonomiska beteende under andra kvartalet 2024 visar på en komplex balans mellan sparande och låntagande. Medan sparandet förblir starkt, vilket tyder på en försiktig inställning hos hushållen, har tillväxttakten för bostadslån börjat öka igen. Detta kan indikera ett återvänt förtroende för bostadsmarknaden eller en anpassning till nya ekonomiska förhållanden.

Konsumtionslånens snabba tillväxt tyder på en ökad vilja att låna för konsumtion, vilket kan driva ekonomin framåt men också medföra ökade risker om hushållens skuldsättning blir för hög. Hur denna dynamik mellan sparande och låntagande utvecklas framöver kommer att vara avgörande för den svenska ekonomins stabilitet och tillväxt.