Människor satsade livsbesparingar – men fick i vissa fall inte se röken av pengarna trots löften om generös avkastning

Grundaren och företrädaren för spelföretaget Kambua, som utlovade en årlig avkastning på 25 procent på insatt kapital, har fått sin dom fastställd av hovrätten. Trots löften om generösa avkastningar blev verkligheten en annan för många av företagets investerare, som satsade sina livsbesparingar i hopp om ekonomisk trygghet.

Grovt bedrägeri i över 100 fall

Vid Malmö tingsrätt dömdes grundaren för grovt bedrägeri i över 100 fall, och nu fastställer hovrätten denna dom mot Kambuas grundare. Den 63-årige mannen döms till sex år och sex månaders fängelse och ska betala cirka 68 miljoner i skadestånd till dem han lurat. I tingsrätten dömdes han för 129 fall – hovrätten ändrar detta till 133 fall.

Marknadsföring och löften om unik investeringsprodukt

Enligt Ekobrottsmyndigheten marknadsförde Kambua en investeringsprodukt som unik och påstod att den årligen gav en avkastning på 25 procent. Men åklagaren lyckades visa att hela verksamheten i själva verket var ett investeringsbedrägeri. Många människor i hela Norden lockades av löftena och investerade stora summor i företaget, ofta med hjälp av kända sportprofiler som frontade marknadsföringen.

Skadliga konsekvenser för investerarna

Den utlovade avkastningen uteblev för många investerare. I bästa fall fick de bara en del av den förväntade avkastningen, medan andra inte fick några pengar alls. Många av de drabbade har enligt åtalet förlorat sina livsbesparingar, vilket lett till ekonomisk ruin och personlig tragedi.

Rättvisans gång

Den fastställda domen markerar ett viktigt steg i rättvisans gång för de drabbade. Det skickar också en tydlig signal om att sådana bedrägerier inte tolereras, och att rättsliga konsekvenser kommer att drabba dem som försöker utnyttja människor på detta sätt.

Förhoppningen är att de drabbade ska få någon form av upprättelse genom de skadestånd som nu dömts ut. Samtidigt kvarstår frågan om hur framtida bedrägerier kan förebyggas och hur investerare kan skyddas från liknande situationer i framtiden.

Läs om hela åtalet hos Ekobrottsmyndigheten.