Maj är högsäsong för bolagsstämmor – och därmed också sista chansen att fatta rätt beslut kring incitamentsprogram. Ändå väntar många bolag för länge. Resultatet? Missade möjligheter, onödig stress och ibland kostsamma misstag. I ett pressmeddelande delar Evolvefy med sig av sina bästa tips.

Tre erfarna rådgivare inom värdering och incitamentslösningar – Rikard Östberg, Peter Larsson och Hans Richter – uppmanar nu svenska företag att agera i tid.

– Inför bolagsstämman finns ett tydligt fönster att fatta viktiga beslut om incitamentsprogram. Missar man det, måste man ofta vänta ett helt år – eller kalla till extrastämma, vilket innebär mer administration, högre kostnader och ibland svagare legitimitet, säger Hans Richter.

Varför incitamentsprogram?

Incitamentsprogram som teckningsoptioner, personaloptioner eller aktierelaterade lösningar är idag en självklar del i de flesta bolag – från snabbväxande scaleups till etablerade koncerner. I en konkurrensutsatt arbetsmarknad är det ofta avgörande för att attrahera, motivera och behålla nyckelpersoner.

– Det skapar ett direkt ägarintresse hos medarbetarna. De blir mer engagerade och får ett långsiktigt perspektiv. Det gynnar både kulturen och värdeskapandet, säger Peter Larsson.

Särskilt för onoterade bolag kan incitamentsprogram dessutom vara ett sätt att erbjuda konkurrenskraftig kompensation – utan att belasta kassaflödet. Det finns också skattemässiga fördelar, inte minst genom kvalificerade personaloptioner enligt 11 a kap. inkomstskattelagen.

Men det måste bli rätt – annars kan det bli dyrt

Ett vanligt misstag är att vänta för länge eller att underskatta den juridiska och skattemässiga komplexiteten. Många incitamentsprogram kräver att bolagsstämman fattar formella beslut om exempelvis emissioner, leveransstrukturer och bemyndiganden till styrelsen. Dessa beslut måste vara korrekt utformade för att vara giltiga enligt aktiebolagslagen.

– Vi ser exempel varje år där bolag behöver göra om program i efterhand. Det skapar osäkerhet och ibland även negativa skattekonsekvenser för deltagarna, varnar Rikard Östberg.

Programmet måste också anpassas till bolagets förutsättningar: är det noterat eller onoterat? Är det kvalificerade personaloptioner eller teckningsoptioner? Hur ser ägarbilden och emissionsutrymmet ut?

Nu i april är rätt tillfälle att agera:

  • Se över befintliga incitamentsprogram

  • Fatta beslut om nya program inför stämman

  • Ta fram rätt beslutsunderlag och bemyndiganden

  • Undvik stress, misstag och onödig administration längre fram

– Vår rekommendation är att ta hjälp av en extern rådgivare. Vi på Evolvefy hjälper till att ta fram hela beslutsunderlaget – från juridiskt korrekta bemyndiganden till optionsvillkor och beräkningar, säger Peter Larsson.

– Det är inte för sent – men det är hög tid nu, avslutar Rikard Östberg.

Summering: 5 frågor att ställa sig just nu

  1. Har vi ett incitamentsprogram idag – och fungerar det som vi tänkt?

  2. Vill vi införa ett nytt program i år?

  3. Har vi tagit fram rätt underlag till bolagsstämman?

  4. Behöver vi bemyndiganden till styrelsen?

  5. Har vi tagit höjd för de skattemässiga och juridiska aspekterna?

En affärspartner för etablerade bolag och bolag med tillväxtplaner

Evolvefy hjälper entreprenörer och företagsledare i växande bolag att rusta sig med rätt kompetenser och bygga strukturkapital för att realisera sina tillväxtplaner.

Bolaget erbjuder tjänster inom fyra affärsområden:
Management Consulting, Interim Management, Executive Search och Accounting Services.

Med djup förståelse för affärskritiska områden som incitamentsprogram, finansiell styrning och ägarstruktur bidrar Evolvefy till att skapa långsiktigt värde för sina kunder.