Hexagon AB, en världsledande leverantör av digitala lösningar skapade genom sensorer, mjukvara och autonoma system, tillkännagav idag att de förvärvar HARD-LINE, en snabbväxande global ledare inom gruvautomation, fjärrstyrningsteknik och optimering av gruvproduktion. Aktien sjunker något under onsdagen.

HARD-LINE är specialiserade på fjärrstyrningslösningar och relaterad nätverksinfrastruktur som möjliggör fjärrstyrning av tunga maskiner från en säker kontrollstation, ovan eller under jord, oavsett avstånd. HARD-LINE:s skalbara teknologier förbättrar fjärrstyrd gruvdrift genom elektroniska och hydrauliska by-wire-teknologier och erbjuder den nödvändiga innovationen för att uppnå full autonomi i gruvan.

Genom förvärvet kommer Hexagon att förstärka sitt utbud inom gruvdrift och komplettera sina senaste produkterbjudanden, inklusive HxGN Underground Mining, HxGN Autonomous Mining och den prisbelönta plattformen HxGN MineProtect.

Dessa produktportföljer realiserar en vision om en effektivare gruvdrift genom att hantera fordonstrafik autonomt, förbättra flottans situationstänkande, implementera borrautomation och skydda operatörer, fotgängare och utrustning i de mest utmanande miljöerna. Precis som Hexagon tror HARD-LINE på ett interoperabelt OEM-oberoende system för gruvautomation, vilket förbättrar säkerheten och produktiviteten samtidigt som den autonoma tekniken utvecklas inom gruvindustrin.

”Ju djupare gruvorna når ner i jorden för att utvinna viktiga mineraler och metaller, desto viktigare blir det att separera människor från farliga arbetsförhållanden. Fjärrstyrning är en central del av detta och fungerar som en trampolin mot full autonomi. Vi är glada att välkomna HARD-LINE till Hexagon-familjen, ett företag som delar vår vision om en säker, hållbar och allt mer autonom framtid”, säger Paolo Guglielmini, Hexagons koncernchef och VD.

HARD-LINE grundades 1996 och har sitt huvudkontor i Sudbury, Kanada. Med cirka 100 anställda betjänar de kunder både i underjordsgruvor och dagbrott. Företaget kommer att ingå i Hexagons Mining-division. Förvärvet förväntas inte ha någon väsentlig påverkan på Hexagons resultat.

Det här förvärvet är ett viktigt steg för Hexagon och stärker deras position som en ledande leverantör av innovativa lösningar för gruvindustrin. Genom att kombinera HARD-LINE:s expertis inom fjärrstyrningsteknik och Hexagons befintliga portfölj av lösningar kan de erbjuda sina kunder ännu mer avancerade och effektiva verktyg för att optimera gruvproduktionen och säkerheten.

Med gruvindustrins växande behov av att minska riskerna och öka effektiviteten kommer Hexagons förvärv av HARD-LINE att spela en viktig roll i utvecklingen av gruvautomation och säkerhetslösningar. Denna satsning på att främja autonomi och digitalisering inom gruvindustrin kommer att bidra till en mer hållbar och framtidssäker sektor, samtidigt som den förbättrar arbetsmiljön för gruvarbetare över hela världen.