Budbee, Voi Technology och Klarna tillhör skaran framgångsrika bolag som fått sin start på Handelshögskolans företagsinkubator SSE Business Lab. Nu har nio nya startups tagit plats i inkubatorn, och hoppas vandra i samma fotspår.

Konkurrensen bland de sökande bolagen är alltid tuff och för att få ett ja behövde de först imponera på den stjärnspäckade antagningskommittén, med profiler som Lisa Lindström, Sebastian Knutsson och Mattias Miksche. Denna gång lyckades hela nio bolag övertyga kommittén om sin potential. Sex av bolagen börjar i Activate, ett åtta veckor långt accelerationsprogram, och tre bolag startar i Incubate, där de kan vara med så länge som 18 månader och utveckla sina affärsidéer.

Hållbarhetstrenden är tydlig bland de antagna bolagen. Bland dem finns allt från marknadsplatser där e-handlare kan hitta hållbara förpackningar till innovativa microfinance-lösningar som ska öka tillgången till kapital bland SME:er i Afrika.

SSE Business Labs vd, Julia Delin, gläds åt att hållbarhet fortsätter vara en så tydlig drivkraft bland bolagen i inkubatorn.

– Vi finns till för att hjälpa bolag att skala och växa och vi vill göra detta med idéer och team som tydligt verkar för en bättre omvärld. Genom att aktivt jobba med entreprenörerna i våra tidiga program kan vi hjälpa dem starta impactbolag och tänka på både risker och möjligheter kopplade till hållbarhet. Vi ser nu tydliga resultat, säger hon.

Mattias Miksche, en av medlemmarna i antagningskommittén, är imponerad av bolagen.

– Det var en imponerande bredd av bolag, både bland dem som sökt till Activateprogrammet, och de som sökt till Incubate. Alla som fick ett ja var team som vi tror har stor potential och vi ser fram emot att se bolagen utvecklas inom ramen för SSE Business Lab, säger han.

I inkubatorn får bolagen stöd genom coachning, workshops, mentorskap, partnernätverk, investerarnätverk och annat. Alla startups som har en student, alumn eller anställd kopplad till Handelshögskolan i Stockholm med i teamet har möjlighet att söka en plats i inkubatorn. Mer information finns på SSE Business Labs hemsida, ssebl.com.

Följande bolag har blivit antagna i den här omgången:

Incubate:

Boxxy: Installerar kylboxar i bostadshus vilket möjliggör hållbar hemleverans av matvaror.

Circulate: Inköpsplattform och B2B-marknadsplats för hållbara förpackningar.

Spunshift: B2B-marknadsplats för klädindustrin, med SaaS för Product Lifecycle Management för tillverkning av kläder.

Activate:

Diretto: Gör det lätt att kalkylera och deklarera lön för småbolag eller för individer som anställer inhemsk personal.

EMEK: Tillgängliggör mikrofinans för privata investerare och förenklar den privata microfinance-marknaden, med fokus på Afrika.

Rippl: En heltäckande digital lösning för dokumentering av sjöfartsaktiviteter. Förbättrar arbetsflöde, bränsleförbrukning och affärsresultat genom dataanalys.

Kedra: Erbjuder ett alternativ till traditionell rekrytering som möjliggör för tech-startups och -scaleups att hitta en kompetent och prisvärd programmerare på distans inom 14 dagar.

Nifty Nordics: Faciliterar och accelererar omställningen till Web3 genom att utbilda, inspirera och onboarda människor och organisationer.

OnGrow: Erbjuder e-handlare flexibel, kostnadseffektiv och friktionsfri finansiering för sina importer.