Det är den tiden på året igen då dagarna blir kortare, nätterna längre, och vi får en extra timme sömn – eller en extra timme att göra vad vi vill med! I Sverige, liksom i många andra länder, ställer vi om klockan till vintertid den sista söndagen i oktober. I år infaller det på natten till söndagen den 29 oktober. Men varför gör vi detta? Och vad finns det för för- och nackdelar med att ställa om klockan?
Varför ställer vi om klockan?
Tanken bakom att ställa om klockan är att bättre utnyttja dagsljuset och på så sätt spara energi. Genom att flytta fram klockan en timme på våren och tillbaka en timme på hösten, kan vi anpassa våra aktiviteter till när det är ljust ute. Detta koncept, känt som sommartid, infördes första gången under första världskriget och har sedan dess använts i olika former runt om i världen.
För- och nackdelar
Det finns både för- och nackdelar med att ställa om klockan. Å ena sidan kan det leda till energibesparingar eftersom vi använder mindre elektricitet för belysning och uppvärmning när det är ljust ute. Å andra sidan kan omställningen vara jobbig för kroppen och störa vår dygnsrytm, vilket kan leda till sömnproblem och ökad trötthet. Det har också diskuterats huruvida det verkligen leder till några betydande energibesparingar i praktiken.
Hur gör man?
När klockan ställs om till vintertid ska man flytta tillbaka klockan en timme. Om du har en smartphone eller dator, kommer tiden sannolikt att uppdateras automatiskt. För andra typer av klockor, som väggklockor eller armbandsur, får du göra det manuellt. Det är också ett bra tillfälle att byta batterier i brandvarnare och andra säkerhetsutrustningar i hemmet.
Oavsett om du ser fram emot en extra timme sömn eller skulle föredra att vi slutade med att ställa om klockan helt och hållet, är det viktigt att komma ihåg att göra det. Så ställ en påminnelse, justera dina klockor och var redo för vintertid. Och vem vet, kanske du använder den extra timmen till något riktigt roligt eller produktivt?