Giant Ventures, det globala riskkapitalbolaget med fokus på syftesdrivna tech-entreprenörer, tillkännager idag en ny fond på 2,6 miljarder SEK (250 MUSD), varav en betydande andel ska investeras i nordiska tech-bolag. Fondens mål är att stödja och utveckla företag som arbetar för att lösa globala utmaningar inom klimat och hälsa, samt bolag inom fintech. Med etableringen av en särskild filial i Sverige förstärker Giant sitt engagemang för innovativa bolag på den svenska marknaden.

Stort fokus på nordiska investeringar

Av den totala fondsumman på 250 MUSD, motsvarande cirka 2,6 miljarder SEK, kommer en betydande del, runt 25 % att riktas mot investeringar i Norden. Cirka 250 MSEK ska investeras i bolag i ett tidigt skede genom seed-rundor, och 375 MSEK går till att stödja tillväxtbolag som arbetar för att lösa världens klimatutmaningar. Satsningen i Norden leds av serieentreprenören och investeraren Jon Dishotsky, baserad i Stockholm och känd för att ha grundat co-living-pionjären Starcity (alumni från Y-combinator, som även investerade i bolaget). Jon har även backat flera enhörningsbolag i rollen som ängelinvesterare.

Jon Dishotsky: “Sverige, en naturlig destination för investeringar”

-“Jag ser fram emot att leda Giant Ventures satsning i Sverige och Norden. Med en stark startup-scen och många världsledande bolag inom våra fokusområden är det naturligt att rikta våra investeringar hit. Sverige specifikt har ett dynamiskt ekosystem av investerare och aktörer inom tech och detta är centralt för vår strategi att backa entreprenörer som vill driva igenom systemförändringar för att lösa några av vår tids största globala samhällsutmaningar”, säger Jon Dishotsky, Partner på Giant Ventures.

Tidigare framgångar och starka partnerskap

Giant Ventures har redan skapat betydande framgångar med sin tidigare fond, som har fördubblats i värde sedan 2019. Bolaget rankas bland de främsta riskkapitalbolagen globalt, med framstående bolag i sin portfölj såsom svenska Doccla, Europas ledande virtuella sjukvårdsföretag, danska Agreena, som stödjer lantbrukare i övergången till ett regenerativt jordbruk, och den amerikanska appen för mental hälsa Calm. Nyligen har Giant Ventures också inkuberat ett svenskt företag som fokuserar på elektrifiering av hemmet.

Madelene Larsson: “En vision om ändamålsdriven innovation”

Dishotsky kommer att arbeta tätt med Madelene Larsson, investerare på Giant Ventures, som har erfarenhet från toppinstitutioner som neobanken Revolut och J.P. Morgan, där hon börsnoterade bolag i Norden.
-“Vår vision är att bli världsledande inom ändamålsdriven innovation. Vi tror att framtidens teknologiföretag kommer växa fram genom att adressera de mest akuta utmaningarna inom klimatförändringar och hälso- och sjukvård. Med Sveriges historia av att exportera globala teknologiföretag och ledande roll inom klimatteknik, är vår ambition att stödja nordiska grundare som arbetar för att lösa dessa akuta samhällsproblem. Att aktivt bidra till denna utveckling är av stort värde för oss”, säger Madelene Larsson, investerare och Head of Climate & Deeptech på Giant Venture.

Stöd från internationella investerare och teknikpionjärer

Fonden backas av flera ledande institutionella investerare, såsom BMW, Henkel, RIT Capital och Danmarks Export- och Investeringsfond (EIFO). Bland individuella investerare finns Sir Richard Branson, grundarna av Booking.com, Unity samt nuvarande och tidigare vd:ar och styrelsemedlemmar för Rolls Royce, Goldman Sachs, Intel och BP.