Ett försprång för svensk vinnäring

Sveriges största näthandel för vin, Vinoteket, planerar att införa gårdsförsäljning av vin redan i sommar, ett helt år innan regeringens utlovade reform. Detta initiativ möjliggörs genom att Vinoteket har speciella resurser för att både ta emot och leverera beställningarna från svenska vinproducenter. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förra veckan presenterade regeringen sitt förslag om att tillåta försäljning av öl, vin och sprit på svenska gårdar, bryggerier och destillerier från och med våren 2025. Men, gårdsförsäljning blir verklighet redan i sommar, åtminstone för de svenska vingårdar som nu samarbetar med Vinoteket.

Ett stöd till svenska vingårdar

– Vi har under en tid haft kontakt med flera vingårdar i Skåne som varit frustrerade över att utredningen kring gårdsförsäljning tagit lång tid. Så, för att stötta dem, har vi gemensamt arbetat fram ett initiativ där de kan erbjuda sina viner via oss. Ett samarbete vi är mycket glada och stolta över, berättar Anders Signell, vd på Vinoteket.

Enkel beställning och snabb leverans

Besökare på vingårdarna kan redan nu lägga en beställning på önskat antal flaskor vin direkt efter guidad tur och provsmakning på gården. Vinerna levereras några dagar senare till den adress som besökaren angett.

Karin Birch på Åhus Vingård, en av de vingårdar som tagit till sig möjligheten, menar att samarbetet med Vinoteket gynnar svensk vinnäring och kommer att vara till stor hjälp inför den stundande turistsäsongen.

– Vi tror absolut att det ger ett mervärde för våra besökare att kunna köpa vingårdens viner på plats. I år är det i form av gårdsförsäljning online med hjälp av Vinoteket, nästa år hoppas vi att – utöver en guidad tur i vingården och provsmakning – även kunna erbjuda våra besökare att köpa med sig några flaskor av gårdens vin direkt i handen.

Positiva reaktioner från branschen

Även Annette Ivarsson på Arilds Vingård är positiv till att deras viner nu finns tillgängliga på Vinoteket.

– Det känns bra, det för oss ett steg närmare gårdsförsäljning, menar hon.

Ett lagligt initiativ

Initiativet strider inte mot några regler. Vinoteket erbjuder sedan 11 år tillbaka en nätbutik med hemleverans av vin, helt lagligt. Vinet skeppas från Danmark och svensk moms och skatt är betald när vinet når slutkunden.

– När regeringens förslag om gårdsförsäljning lanseras nästa vår betyder inte det att vingårdarna behöver välja det ena eller det andra sättet att sälja sitt vin. Vi tror att vissa besökare föredrar att få vinet hemlevererat istället för att ta det med sig och då är Vinotekets tjänst ett perfekt komplement, menar Anders Signell.

Samexistens av försäljningskanaler

Karin Birch håller med.

– Jag ser ingen konflikt mellan Vinotekets erbjudande och ett eventuellt positivt slutbesked om gårdsförsäljning. De olika kanalerna borde kunna samexistera.

Anders Signell tror snarare att lärdomarna från online-gårdsförsäljningen kan vara till hjälp för att bättre förstå kundernas beteenden och köpmönster.

– Det här är ett bra sätt att testa gårdsförsäljning. Vi hoppas att våra erfarenheter i det här initiativet kan bidra till det förslag som regeringen arbetar med och som blir verklighet nästa år.