Nordnets sparekonom Frida Bratt om förväntningar på börsen i sommar. Till bloggen hos Nordnet.

Uppgång med frågetecken

Sedan Donald Trump tillkännagav en tullpaus den 9 april har S&P500 rusat med 17 procent, medan Stockholmsbörsen inte ligger långt efter med en uppgång på 16 procent. På ytan ser det onekligen ljust ut. Men med ny oro kring USA:s statsskuld, fortsatt osäkerhet kring tullar och ett dystert stämningsläge bland företag och hushåll, väcks frågan: har börsen gått upp lite för snabbt? Allt fler investerare tycks nu fundera på om en blåsig sommarbörs är i antågande.

Överraskande lättnad efter mörkret

När Vita Huset deklarerade en tillfällig paus i tullhöjningarna, skedde det mot bakgrund av den mörka stämning som följde efter “liberation day”, då hot om kraftiga tullar kastade en skugga över världshandeln. Marknaden hade rustat för det värsta – vilket innebar att beskedet om tullpausen togs emot som en oväntat positiv nyhet.

Ett preliminärt handelsavtal mellan USA och Kina, där tullnivåerna landar på 30 procent respektive 10 procent, framstår plötsligt som rimliga i jämförelse med de tidigare hotade nivåerna på 145 och 125 procent. Det räckte för att blåsa nytt liv i marknaden – för stunden.

Vad händer efter de 90 dagarna?

Men paus är inte fred. Den nuvarande lättnaden är tidsbegränsad – och frågan om vad som händer när 90 dagar passerat hänger i luften. Många tolkar signalerna som att Trump-administrationen försöker backa från sin tidigare hårdföra hållning. Ändå återstår det faktum att tullnivåerna fortfarande är höga nog att dämpa både investeringar och konsumtion.

Osäkerhetens pris

Osäkerheten påverkar inte bara dagens affärer – den kastar sin skugga över framtiden. Företag tvekar inför att investera när spelreglerna kan förändras över en natt. Hushållen håller i plånboken när framtiden känns skakig. Den senaste rapportperioden har visat lägre omsättning än väntat, men resultat som överträffat förväntningarna – kanske ett tecken på försiktighet snarare än styrka.

Det är i den framåtblickande mjuka datan som oron märks tydligast. Inköpschefer, konsumenter och företagsledare signalerar osäkerhet. Exempelvis föll euroområdets inköpsindex i maj till 49,5 – under den kritiska 50-nivån – när marknaden i stället väntade sig en uppgång.

USA:s statsskuld – en återkommande nagelbitare

Till denna redan skakiga grund adderas farhågor om USA:s statsskuld. Kreditvärderingsinstitutet Moody’s har för första gången sänkt landets betyg från högsta till näst högsta nivå. Räntorna på amerikanska statsobligationer har stigit, samtidigt som finansminister Scott Bessent varnat för att USA snart kan nå skuldtaket – igen.

Det är lätt att rycka på axlarna och anta att även denna gång kommer ett politiskt beslut att lösa krisen i sista stund. Men kombinationen av skuldoro, tullosäkerhet och en oberäknelig president kan bli för mycket även för en hittills optimistisk börs att bära.

Håll i hatten

Trots den soliga börsvåren ser horisonten osäkrare ut än på länge. Sommaren är traditionellt en svagare period på börsen – och även om aktiekurserna stigit snabbt, är det många underliggande problem som ännu inte är lösta.

Precis som väderleksprognoser varnar för snöfall i norra Sverige i slutet av maj, bör investerare också vara beredda på kalla vindar på börsen. Ett varningens finger för den som tror att vi är ute ur tunneln: blåsten kan komma tillbaka snabbare än väntat.