Börsen rasar på Trumps tullbesked, som väntas få stora konsekvenser för världsekonomin. Så här kan du tänka i det pressade läget skriver Nordnets privatekonom Frida Bratt i ett blogginlägg.
Börser världen över har skakats om rejält efter besked från Vita huset om omfattande tullar mot i princip alla länder. Det som marknaden tidigare avfärdat som förhandlingstaktik visar sig nu vara en central del i Trumpadministrationens ambition att rita om den globala ekonomiska kartan. En ny världsordning eftersträvas, där protektionism och nationell vinning går före frihandel och globalt samarbete.
En oförutsägbar verklighet
Den 2 april kom beskedet som marknaden fruktat – men i ännu värre skepnad än väntat. Tullar införs i varierande grad mot stora delar av världen, och det har skapat en kompakt osäkerhet. Det är inte längre bara politisk retorik, utan ett faktiskt skifte i hur USA ser på sin roll i världsekonomin.
Problemet är att förutsättningarna hela tiden förändras. Nya besked följs av pauser, som följs av ytterligare besked. Ingen vet exakt vad som gäller – och just den osäkerheten är det som får börsen att darra. Investerare avskyr ovisshet, och trots hopp om stabilitet efter “Liberation Day” kvarstår frågan: har länder något förhandlingsutrymme, eller är USA:s linje fast?
Långsiktighet är din bästa vän
För den som sparar på börsen gäller det nu att hålla huvudet kallt. Den som har ett långsiktigt sparmål bör inte dras med i paniken. Är ditt sparande tänkt för kort sikt? Då bör du fundera på att minska din exponering. Men för långsiktiga investerare är det nu viktigare än någonsin att hålla fast vid en tydlig strategi.
Ställ dig frågan: Är mitt sparande verkligen långsiktigt? Om svaret är ja, finns det god anledning att inte agera förhastat. Istället bör fokus ligga på att minska sårbarheten.
Så bygger du motståndskraft i portföljen
Diversifiering är A och O. Se till att din portfölj är spridd över flera sektorer och regioner. Det minskar risken att en enskild händelse slår hårt mot hela ditt sparande.
Defensiva sektorer som livsmedel och telekom har visat styrka i det nya klimatet. Även storbanker kan gynnas nu när räntesänkningarna ser ut att vara över. Försvarsindustrin har fått ett rejält uppsving och kan fortsatt vara intressant – även om europeiska försvarsaktier stigit kraftigt på kort tid.
Kina, som varit i skottlinjen för USA:s tullpolitik, betraktades länge som oinvesterbart på grund av politisk osäkerhet. Men vinden verkar vända. Fler röster talar nu om att Kina är på väg tillbaka in i investerarnas värme.
USA: tillbaka till start?
Efter en period av rotation från USA till Europa börjar tongångarna åter skifta. Den amerikanska börsen har tappat mark – och det finns tecken på att det kan vara dags att blicka västerut igen. Men inget är säkert. Om USA:s ekonomi går in i recession kommer det snart märkas i analytikernas vinstprognoser.
Dessutom finns moraliska överväganden. En del investerare är tveksamma till att placera pengar i amerikanska tillgångar i dagens politiska klimat. Men oavsett ideologi är det klokt att inte helt tappa exponeringen mot USA. En globalfond är ett bra verktyg för detta – men bör kompletteras med exponering mot andra regioner och sektorer.
Månadssparande – ditt bästa vapen i turbulensen
Att försöka tajma marknaden är notoriskt svårt. Däremot kan ett månadssparande vara ett effektivt sätt att jämna ut svängningarna. När börsen faller köper du billigare – vilket på sikt kan ge en bättre avkastning.
Och det är värt att komma ihåg: börsen är faktiskt betydligt billigare nu än för bara en månad sedan. För den som vågar tänka långsiktigt, och har en tydlig strategi, kan detta vara ett tillfälle snarare än ett hot.