En kronrörelse som väcker uppmärksamhet
Svenska kronan har under den senaste månaden stärkts i en takt som vi sällan ser. I skrivande stund är dollarn ned med cirka 9 procent mot kronan sedan årsskiftet. Trots detta är kronan fortfarande svag i ett historiskt perspektiv – men den senaste tidens rörelse är ändå anmärkningsvärd, inte minst för att den sker i en orolig tid då valutan normalt sett brukar försvagas. Nordnets sparekonom Frida Bratt förklarar potentiella effekter av detta i ett blogginlägg.
En av de starkaste drivkrafterna bakom den plötsliga förstärkningen är kraftiga kapitalflöden in i svenska och europeiska tillgångar. När investerare, både svenska och utländska, omallokerar från exempelvis globala aktier till Sverigefonder, skapas en ökad efterfrågan på kronor – vilket i sin tur pressar upp värdet på valutan.
Spär på nedgången för S&P500
För den svenska spararen får kronrörelsen dubbla effekter. Visst, en starkare krona är goda nyheter för den som planerar en semester utomlands till sommaren. Men för den som har ett stort sparande i exempelvis globalfonder eller USA-fonder, kan det bli en trist läsning i portföljen.
S&P500 har hittills i år tappat omkring 4 procent i dollar. Men när man räknar i kronor blir nedgången betydligt större – hela 12 procent. Den negativa valutaeffekten förstärker alltså en redan svag utveckling på de amerikanska börserna.
Valutarörelser syns tydligt i aktiekurserna
Effekten blir ännu tydligare om vi tittar på enskilda aktier. Tesla, till exempel, har backat med 38 procent i år i dollar. Men i svenska kronor är nedgången hela 43 procent. För sparare som vant sig vid att den svaga kronan bidragit till högre avkastning i utländska innehav, kan årets utveckling bli en kalldusch.
Sätt rörelsen i ett längre perspektiv
Trots den senaste tidens kraftiga förstärkning är det viktigt att inte tappa det långsiktiga perspektivet. Kronan är fortfarande låg i ett historiskt sammanhang. Den har successivt tappat i värde under många år, vilket varit en gynnsam faktor för svenska fondsparare med utländska tillgångar – globalfonder har inte bara gynnats av stigande aktiemarknader, utan också av valutaeffekten från den svagare kronan.
Så även om årets start känns tung, kan det vara klokt att hålla fast vid sin långsiktiga strategi. Valutor rör sig i cykler, och precis som den svaga kronan tidigare gynnade sparandet kan den starka kronan nu skapa nya möjligheter längre fram.
Välkommen hjälp för Riksbanken
Sist men inte minst: den starkare kronan är en oväntad men välkommen hjälp för Riksbanken. I takt med att inflationen åter börjat visa tecken på att stiga, kan en starkare krona fungera som ett motmedel. En högre växelkurs gör nämligen importen billigare, vilket i sin tur kan bidra till att dämpa prisökningarna i svensk ekonomi.
Sammantaget innebär kronförstärkningen både vinster och förluster – en lättnad för vissa, och en utmaning för andra. Men som alltid gäller det att hålla huvudet kallt och ögonen på horisonten.