Guldtackorna som upptäcktes på vinden i fastigheten tillhörande JLC-duon Carl Déman och Lucas Simonsson bedöms inte vara hittegods, meddelar förvaltningsrätten i Göteborg. Detta innebär att hantverkarna som gjorde fyndet under en renovering inte har rätt till varken guldet eller någon form av hittelön, enligt myndigheten. Trots detta kan processen få en annan utgång i tingsrätten, skriver Göteborgs-Posten (GP).

Förvaltningsrätten: “Osannolikt att det är hittegods”

Förvaltningsrätten har i sitt beslut avslagit hantverkarnas krav på att guldet och platinan, värt över 10 miljoner kronor, ska betraktas som hittegods. Chefsrådmannen Ann-Louise Björnsson förklarar att egendomens placering – dolt bakom en hylla på vinden – gör det osannolikt att någon oavsiktligt skulle ha lämnat det där. Beslutet från förvaltningsrätten går därmed i linje med polisens tidigare beslut om att beslaget inte ska lämnas ut till hantverkarna.

Tingsrätten kan komma till annan slutsats

Trots förvaltningsrättens besked är det fortfarande oklart vem som är den rättmätiga ägaren till guldet och platinan. Göteborgs tingsrätt hanterar tvistemålsprocessen, där flera parter gör anspråk på ädelmetallerna. Lisbet Boberg, domare vid tingsrätten, förklarar att det är upp till parterna att hänvisa till förvaltningsrättens beslut om de anser det relevant för sin sak. Detta innebär att tingsrätten kan komma till en annan slutsats, beroende på hur argumentationen läggs fram.

Flera parter gör anspråk på guldet

Det är inte bara hantverkarna som gör anspråk på fyndet. Bland övriga intressenter finns JLC-duon själva, säljaren av fastigheten och ett dödsbo som omfattar säljarens två syskon. Dessutom har kunder till det numera konkursade bolaget Tammstorp Futures – som bedrev handel med ädelmetaller på 90-talet – också framfört krav. Enligt vissa av dessa kunder förskingrades deras guld innan Tammstorp gick i konkurs 1993, vilket GP avslöjade efter en kartläggning. Dessa komplexa krav prövas nu i tingsrätten, och utfallet kan få konsekvenser för flera parters ekonomiska intressen.

Hittades under renovering

Guld- och platinafyndet på över 10 miljoner kronor upptäcktes under en renovering av fastigheten i Mölndal förra hösten. Processen som följt har blivit både långdragen och komplicerad, med flera parter inblandade och en rad juridiska frågor som kräver svar. I augusti i år möttes parterna för första gången i rätten, och avgörandet kan komma att få stor betydelse för alla inblandade.