Den svenska bolånemarknaden visar fortsatt förändringar i oktober 2024, med en tydlig trend där den genomsnittliga rörliga bolåneräntan sjunker. Samtidigt fortsätter bostadslånen att växa i en måttlig takt, medan utlåningen till företag står inför negativa tillväxttal. Det framgår av SCB:s senaste rapport.

Bolånemarknaden i förändring

Tillväxttakten för bostadslån ökade något i oktober till 1,1 procent, vilket visar en marginell återhämtning. Den genomsnittliga rörliga bolåneräntan för nya avtal sjönk till 4,03 procent, jämfört med 4,19 procent i september. För lån med längre bindningstider (över två år) ökade dock räntan under samma period.

– Vi ser att de genomsnittliga bolåneräntorna med bindningstid från tre månader till två år fortsätter sjunka, medan de längre bindningstiderna visar en uppgång, säger Irina Wiman, ekonom på SCB.

Årlig tillväxt för hushållens utlåning

Den totala utlåningen från monetära finansinstitut (MFI) till hushåll ökade med 1,3 procent i årstakt. Av detta utgjorde bostadslån 83 procent, motsvarande 4 162 miljarder kronor. Konsumtionslånen ökade med 4,9 procent och utgör en mindre men växande del av hushållens skuldsättning.

Samtidigt visar alternativa aktörer på bolånemarknaden, såsom bostadskreditinstitut, en årlig minskning i sin utlåning med -4,9 procent.

Företagsutlåning fortsatt negativ

Tillväxttakten för utlåning till icke-finansiella företag förblev oförändrad från september, på -1,7 procent. Den totala utlåningen till företagssektorn uppgick till 2 954 miljarder kronor. Den negativa tillväxten speglar den pågående osäkerheten i ekonomin och företagens avvaktande investeringsstrategier.

Räntor på nya avtal

Räntorna på hushållens bostadslån och företagslån visar en nedgång jämfört med samma period förra året:

  • Hushållens nya bostadslån: 3,65 procent i genomsnitt (4,61 procent oktober 2023).
  • Rörliga bolåneräntor: 4,03 procent (4,19 procent i september 2024).
  • Företagens lån: 4,11 procent (5,48 procent oktober 2023).

Inlåning och penningmängd

Hushållens inlåning hos banker ökade till 2 729 miljarder kronor, varav 74 procent finns på avistakonton. Den årliga tillväxttakten för penningmängden M3 var 0,7 procent, vilket indikerar en stabil men låg ökningstakt. Samtidigt sjunker allmänhetens innehav av sedlar och mynt, med endast 57 miljarder kronor i omlopp.

En marknad i omvandling

Den svenska lånemarknaden präglas av skiftande trender, där hushållens lån ökar blygsamt medan företagslånen backar. Den fortsatta nedgången i rörliga bolåneräntor kan gynna hushållens ekonomi och konsumtion, men de höjda räntorna för längre bindningstider speglar en osäkerhet kring framtida ränteläge.

Uppdateringen av tillväxttaktberäkningarna i oktober 2024 förväntas ge en mer rättvisande bild av utlåningsutvecklingen framöver, vilket blir avgörande för att analysera marknadens riktning.