Fortsatt hög konkursnivå. Sverige har i mars nått den högsta konkursnivån på över 30 år. Totalt gick 923 aktiebolag i konkurs, en ökning med 13 procent jämfört med samma månad förra året. Den kraftigaste uppgången syns inom hotell- och restaurangbranschen, men även bygg, industri och detaljhandel drabbas hårt. Bland de största konkurserna märks flera bolag kopplade till batterijätten Northvolt. Det framgår av ett pressmeddelande från Creditsafe.

Konkurserna fortsätter uppåt

Mars blev en dyster månad för svenskt näringsliv. Med 923 konkurser bland aktiebolag markerar månaden den högsta nivån sedan 1994 – ett dystert rekord. Som jämförelse låg siffran på 814 i mars 2024 och 571 i mars 2023. Snittet för mars under det senaste decenniet är betydligt lägre, omkring 570 konkurser.

Totalt har 2 760 aktiebolag gått i konkurs under årets första kvartal. Det är marginellt färre än samma period i fjol, men mars-siffran ger skäl till oro.

– Det är tydligt att det är för tidigt att andas ut. Företagen pressas av minskad konsumtion, krympande marginaler och ett osäkert globalt läge. Att konkurserna ökar i nästan alla branscher är en allvarlig signal, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Hotell och restaurang ökar kraftigt

Den mest utsatta branschen i mars var hotell- och restaurang, där konkurserna ökade med hela 65 procent – från 69 till 114 företag. Totalt har 284 hotell och restauranger gått i konkurs under årets första tre månader, vilket motsvarar en ökning på 12 procent jämfört med 2024.

Även andra branscher uppvisar oroande siffror. Industrin ökar med 31 procent, byggbranschen med 20 procent och detaljhandeln med 13 procent i mars. Bilhandeln sticker ut med ytterligare en uppgång på 36 procent, efter att redan ha haft ett tufft år 2024.

Tre län utmärker sig första kvartalet

Konkursökningarna är inte jämnt fördelade över landet. Västra Götaland står för den största ökningen hittills i år, med 22 procent fler konkurser än i fjol. Uppsala följer med 17 procent och Skåne med 15 procent.

Många stora aktiebolag i graven

Bland de största konkurserna i mars finns flera bolag kopplade till batteritillverkaren Northvolt. Totalt fem bolag – däribland Northvolt AB, Northvolt Labs AB och Northvolt Ett AB – har försatts i konkurs. Dessa omsatte tillsammans över fem miljarder kronor och sysselsatte närmare 5 000 personer.

Andra stora konkurser inkluderar Goodtech Solutions AB (omsättning: 242 miljoner kronor), som gick i konkurs kort efter ett ägarbyte. Polpak Nord i Överkalix, som växt snabbt till 152 miljoner i omsättning, föll på grund av kopplingar till en större konkurshärva i Malmfälten.

Bland övriga notabla konkurser återfinns modekedjan Thernlunds (Prale Profil AB), teknikkonsulten N.Hagberg AB och e-handelsbolaget Godsinlösen Nordic AB – mer känt som Returhuset, som specialiserat sig på returer och reparation av teknikprodukter. Returhuset föll på grund av en obetald skatteskuld på 20 miljoner kronor.

Var fjärde bolag hade uppskjuten skatt

En tydlig trend bland de konkursade bolagen är beroendet av skatteanstånd. Av de 923 bolagen i mars hade 228 – nästan var fjärde – skjutit upp sina skatteinbetalningar under pandemin. Bland bolag med en omsättning över 10 miljoner kronor är andelen ännu högre – cirka hälften hade beviljats uppskov.

Stabilt nyföretagande trots utmaningar

Trots det höga konkursläget visar nyföretagandet fortsatt stabilitet. I mars startades 3 829 nya aktiebolag – en nivå i linje med samma månad i fjol. Däremot är det en minskning jämfört med genomsnittet för de senaste fem åren.

Totalt finns det nu cirka 790 000 aktiebolag i Sverige – men osäkerheten kring konjunktur, inflation och ränteutveckling riskerar att påverka utvecklingen framöver.