Inte sedan 2009 har så många svenskar velat byta ut den svenska valutan till euro
En ny undersökning från SOM-institutet, en oberoende undersökningsorganisation ansluten till Göteborgs universitet, visar att 32 procent av svenska folket anser att det vore ett ”bra förslag” att införa euro. Det är det starkaste stödet sedan finanskrisen 2009.
Trump-effekt
Den plötsliga ökningen i eurostöd tros vara en direkt konsekvens av det osäkrare världsläget. Med Donald Trump tillbaka som president i USA och den osäkerhet han skapar i den globala säkerhetsordningen, förväntas stödet för euron öka ytterligare.
– Då vill man komma samman med andra institutioner, som till exempel EU, som en slags motvikt, säger forskningskommunikatören Daniel Jansson från SOM-institutet till Sveriges Radio.
Trots ökningen i eurostöd visar undersökningen att en majoritet, 41 procent, fortfarande anser att det vore ett ”dåligt förslag” att införa euron i Sverige.
– De data som presenteras nu är insamlade i höstas och vintras, innan Donald Trump egentligen svors in som president och innan den här ökande geopolitiska instabiliteten som vi har sett under våren. Min gissning är att EU kommer att ligga oss ännu varmare om hjärtat nu i höstens undersökning, tillägger Daniel Jansson.
Har gjort comeback
Samtidigt har det skett betydande förändringar i kronans värde sedan undersökningen genomfördes. Enligt Bloomberg steg kronan med mer än två procent gentemot dollarn för en vecka sedan, och bedömare tror att den kommer att fortsätta stärkas under året.
– Exakt när kronförstärkningen ska inträffa är svårt att säga. Men jag tror att färdriktningen är väldigt given, det vill säga att kronan ska stärkas framöver, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till TV4.
Första gången på 30 år
Trots att det osäkra omvärldsläget och Donald Trump pekas ut som huvudorsaker till det ökade eurostödet, har USA:s nya tullar samtidigt bidragit till kronans oväntade lyft.
– Jag tror det måste gå tillbaka till 90-talet för att se en lika snabb förstärkning av kronan på så kort tid, säger Michel Gubel, valutaanalytiker på Handelsbanken, till Svenska Dagbladet.