Under 2025 blir det mer förmånligt än någonsin att fortsätta arbeta efter pensionsåldern – särskilt som företagare. De så kallade jobbonärerna har aldrig haft det mer gynnsamt. Trots detta är det få som känner till de ekonomiska fördelarna. Enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten är det endast knappt varannan företagare som känner till dessa möjligheter.
Trifa Chireh, pensionsekonom hos Länsförsäkringar, har tagit fram ett räkneexempel som visar att en företagare kan tjäna tiotusentals kronor mer per år genom att arbeta vidare efter 67 års ålder.
97 000 kronor mer per år efter skatt
Genom att behålla samma lönekostnad som tidigare kan en företagare få ut cirka 97 000 kronor mer per år efter skatt. Om man dessutom börjar ta ut hela eller delar av sin allmänna pension samtidigt, blir förtjänsten ännu större.
– Detta beror på att man efter 67 års ålder får ett högre grundavdrag, halverade socialavgifter och ett förändrat jobbskatteavdrag, vilket gör att den faktiska inkomsten ökar avsevärt, förklarar Trifa Chireh.
För den som funderar på att fortsätta driva eller starta företag efter pensionsåldern kan detta vara en mycket lönsam strategi för att säkra sin ekonomiska trygghet.
Att pensionera sig tidigt kan bli kostsamt
Från och med 2026 kommer riktåldern för pensionering att höjas till 67 år. Den som väljer att gå i pension tidigare riskerar att minska sin totala pension med 6–7 procent för varje år som pensionen tas ut före riktåldern.
Utöver detta tillkommer en högre skattesats på pensionen om den tas ut innan det år man fyller 67. Detta gör att många kan tjäna på att arbeta längre – antingen genom att fortsätta driva sitt företag eller genom att kombinera pension med arbete.
“Jobbonär” – ett nytt sätt att kombinera arbete och pension
Ett växande fenomen är att fler väljer att kombinera arbete och pension, något som fått benämningen “jobbonär”.
– Att vara jobbonär innebär att du kan fortsätta tjäna in till din pension samtidigt som du tar ut en del av den. För företagare är fördelen ännu större, eftersom arbetsgivaravgiften sänks rejält från och med det år du fyller 67, säger Trifa Chireh.
Exempel: Årslönen ökar med 97 000 kronor netto
Enligt nedanstående exempel kan en företagare som fortsätter arbeta efter 67 års ålder öka sin nettolön med cirka 97 000 kronor per år.
Företagarens lön före skatt | Arbetsgivaravgift | Företagarens lön efter skatt |
---|---|---|
Före 67 års ålder | 31,42 % | 28 300 kr |
Efter 67 års ålder | 10,21 % | 36 400 kr |
(Båda exemplen är beräknade utifrån en total lönekostnad på 45 997 kronor för företaget, med en skattesats på 30 procent.)
3 skattefördelar med att driva företag efter 67
- Förändrat jobbskatteavdrag
Från januari det år du fyller 67 förändras jobbskatteavdraget. Trots att jobbskatteavdraget i sig blir något lägre än för yngre personer, leder det i kombination med det högre grundavdraget till en lägre total inkomstskatt. - Lägre arbetsgivaravgifter och egenavgifter
Efter 67 års ålder sänks arbetsgivaravgifterna till 10,21 procent (jämfört med 31,42 procent för yngre). För egenföretagare som bedriver aktiv näringsverksamhet sänks egenavgifterna från 28,97 procent till 10,21 procent. - Förhöjt grundavdrag
Grundavdraget höjs för alla från januari det år de fyller 67, vilket innebär lägre skatt på såväl lön som pension. Företagare kan därmed fortsätta driva sitt företag och samtidigt börja ta ut hela eller delar av sin pension till en mer fördelaktig beskattning.
Slutsats: En ekonomisk vinst att jobba vidare
För företagare över 67 innebär de nya skattereglerna en möjlighet att öka sin inkomst betydligt samtidigt som skattebördan minskar. Att fortsätta arbeta kan alltså vara en mycket lönsam strategi, både för den egna ekonomin och för att behålla kontakten med arbetslivet.
Med rätt planering kan man dra nytta av de skattefördelar som finns och skapa en tryggare ekonomi – både under arbetslivet och under pensionen.