“Räddningsbolag” lurar redan utsatta på nya pengar

Under det första kvartalet 2025 har Finansinspektionen (FI) sett en oroande ökning av ett särskilt cyniskt bedrägerifenomen. Bedragare kontaktar personer som redan blivit lurade på pengar och utger sig för att vilja hjälpa dem att få tillbaka sina förluster. Fenomenet kallas för räddningsbolag, och det växer snabbt.

Det fungerar så här: en person som tidigare utsatts för exempelvis ett investeringsbedrägeri får ett samtal eller e-post från någon som påstår sig vara från ett bolag specialiserat på att återvinna förlorade pengar. Bedragaren säger sig kunna hjälpa till – mot en avgift. Offret, som ofta är desperat och hoppfull, betalar i tron att det är ett steg mot att återfå sina pengar. Men inga pengar återbetalas – tvärtom har ytterligare en bedragare utnyttjat deras situation.

– Det är ett oerhört hänsynslöst sätt att slå mot människor som redan är skadade ekonomiskt och psykiskt, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

Falska lån ett annat växande problem

En parallell trend som FI uppmärksammar rör falska låneerbjudanden. Bedragare erbjuder snabba lån, ofta med dåliga kreditvillkor, men kräver att avgifter ska betalas i förväg – exempelvis för “kreditprövning” eller “försäkring”. Något lån betalas aldrig ut, och pengarna som offret fört över är borta för gott.

FI har nyligen varnat för fyra falska bolag som opererat med denna metod. Varningarna publiceras löpande på FI:s webbplats.

Minskade polisanmälningar – men mörkertalet är stort

Samtidigt visar siffror från Polisen att anmälningar om investeringsbedrägerier minskat med 17 procent under 2024 jämfört med året innan. Den trenden verkar fortsätta under början av 2025.

Men enligt Moa Langemark är det viktigt att tolka dessa siffror med försiktighet.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal. Många skäms över att ha blivit lurade och väljer därför att inte anmäla. Men varje anmälan hjälper Polisen att kartlägga och stoppa kriminella nätverk, säger hon.

Varningslistan – ett verktyg för att stoppa bedragare

FI uppmanar både allmänhet och banker att använda myndighetens varningslista, där alla kända bedragarbolag samlas. Listan uppdateras regelbundet och är ett centralt verktyg i arbetet mot den kriminella ekonomin.

FI tar också tacksamt emot tips från allmänheten, till exempel namn på misstänkta företag, e-postadresser eller webbsidor. All information som hjälper till att identifiera och varna för aktörer med ohederliga syften är värdefull.

Så skyddar du dig – sök innan du handlar

Innan du gör affärer med ett företag, kontrollera följande:

  • FI:s varningslista: Se om företaget redan är varnat.

  • FI:s företagsregister: Här hittar du alla företag med tillstånd att bedriva finansiell verksamhet i Sverige.

  • I-scan: En global databas för finansiella varningar, administrerad av värdepapperstillsynsorganisationen IOSCO.

Du hittar alla verktyg och fler tips på FI:s webbplats. Genom att ta reda på fakta i förväg kan du minska risken att bli lurad – eller återigen utnyttjad.