Fakturaköp ökar snabbt – ett lån i förklädnad
Att handla på faktura har blivit allt vanligare bland svenska konsumenter. Under 2023 uppgick hushållens fakturaköp till hela 100 miljarder kronor, en siffra som har ökat stadigt de senaste åren. Under hösten, särskilt i samband med Black Week och julhandeln, väljer många att skjuta upp betalningen genom fakturor, en betalningsmetod som också innebär en form av lån. Hela Finansinspektionens rapport med diagram kan du ta del av här.
Att välja faktura kan vara smidigt för stunden, men det innebär att köpet egentligen finansieras på kredit. Detta kräver att konsumenten har tillräckligt med pengar när fakturan väl ska betalas. För den som missar att betala i tid kan det snabbt bli en dyr affär med påminnelseavgifter, räntor och inkassokrav.
Fakturaköpsboomen under november
Finansinspektionen (FI) rapporterar att fakturaköp är som vanligast under november månad. Med säsongserbjudanden kopplade till Black Week och julhandeln går många över till att handla på faktura. FI:s sammanställning visar att fakturaköpen har ökat stadigt sedan 2020, och att de nådde rekordnivåer under 2023.
– De senaste årens högre inflation och räntor har pressat många konsumenter. Många har fått använda sin buffert för att få vardagsekonomin att gå ihop. Därför är det särskilt viktigt att du inte köper mer än du vet att du kan betala senare. Det kan kosta dig mycket, både i form av höga räntor och avgifter, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.
Kvinnor och medelålders handlar mest på faktura
Fakturan som betalningsmetod är mest populär bland kvinnor, som stod för 60 procent av fakturaköpen mellan juli 2023 och juni 2024. Under november samma år var andelen ännu högre – två av tre fakturaköp gjordes av kvinnor.
Fakturaköp är vanligast i åldersgruppen 35–44 år, följt av personer mellan 25 och 34 år. Bland de yngsta och äldsta konsumenterna, under 24 respektive över 64 år, är fakturaköp mindre vanliga.
Riskerna med att skjuta upp betalningen
Att handla på faktura kan kännas enkelt, men det medför risker för den som inte kan betala i tid. Under det senaste året fick nästan var tionde konsument som använde faktura minst en påminnelse varje månad. Påminnelseavgifter kan snabbt bli en belastning för privatekonomin.
Från påminnelse till inkasso – och Kronofogden
En av tjugo som handlade på faktura valde att omvandla sina fakturor till delbetalningar eller kontokrediter, vilket kan innebära betydligt högre kostnader i form av räntor och avgifter. Enligt FI:s rapport fick drygt 1 av 100 personer varje månad ett inkassokrav på en obetald faktura. Inkassokravet innebär en extra avgift på 180 kronor, och om ärendet går vidare till Kronofogden kan kostnaderna öka med ytterligare 680 kronor.
Risk för betalningsanmärkningar
Utöver de direkta kostnaderna riskerar en konsument som inte betalar sina fakturor att få en betalningsanmärkning. Detta kan i sin tur leda till problem som svårigheter att få lån, hyreskontrakt eller vissa typer av anställningar. I genomsnitt fick 1 200 personer varje månad ett betalningsföreläggande kopplat till en obetald faktura under det senaste året.
Tips för en hållbar fakturaekonomi
För att undvika ekonomiska bekymmer kopplade till fakturaköp är det viktigt att tänka efter före:
- Planera dina inköp: Köp inte mer än du vet att du kan betala när fakturan förfaller.
- Läs villkoren: Kolla om det tillkommer avgifter för påminnelser, delbetalningar eller andra typer av krediter.
- Håll koll på deadlines: Sätt påminnelser för att inte missa betalningarna.
Medvetna val kan göra att fakturan blir en flexibel betalningslösning utan att leda till dyra och onödiga extrakostnader.
Fyra tips för att undvika att ditt lån blir en skuldfälla
- Behöver du verkligen det här?
Innan du köper något, oavsett hur du betalar för det, är det viktigt att du frågar dig om du verkligen behöver varan eller tjänsten. Uppfyller den ett verkligt behov i ditt liv, eller skulle du ha bättre nytta av att spara pengarna? - Kommer du att ha de pengar imorgon som du inte har idag?
Om du väljer att köpa nu och betala sen behöver du vara säker på att du kommer att ha pengar för att betala när fakturan kommer. - Betala av lånet så snabbt du kan
Om du har köpt något på faktura kostar det alltid minst att betala fakturan så snart du kan. Att betala av lånet under en längre tid genom delbetalningar eller att omvandla lånet till en kontokredit innebär att du får betala betydligt mer än du ursprungligen lånade. - Betala alltid fakturan när den kommer
Att inte betala i tid kostar extra. Dröjer din betalning tillräckligt länge hamnar din skuld hos Kronofogden. En betalningsanmärkning hos Kronofogden kan leda till att du får svårt att ta bolån, få ett hyreskontrakt eller teckna ett mobilabonnemang. Du kan också hindras från att ta vissa jobb som inte är tillgängliga för personer med betalningsanmärkningar.