2000 nya varningar på Finansinspektionens lista
Under första halvåret har Finansinspektionens varningslista fortsatt att växa, med 2000 nya varningar. Det rör sig om en rad olika bedrägerier, men det mest framträdande är investeringsbedrägerier där bedragare lockar konsumenter med löften om lönsamma investeringar som i verkligheten inte existerar. Konsumenterna förlorar inte bara sitt kapital, utan bedragarna ser till att de snabbt försvinner utom räckhåll. Det framgår av ett inlägg på Finansinspektionens hemsida.
FI har också noterat en oroande trend med ett ökande antal nya företagsnamn och hemsidor som är inblandade i dessa bedrägerier. Dessa bedrägerier visar inga tecken på att minska, vilket gör det allt viktigare för konsumenter att vara på sin vakt.
Bedragare erbjuder inte bara investeringar – nu även falska lån
En annan bekymrande utveckling är att bedragarna nu även riktar in sig på att erbjuda falska lån. Den ekonomiska press som många hushåll upplever till följd av hög inflation och lågkonjunktur utnyttjas av bedragarna. De lockar med till synes förmånliga lånevillkor och snabba utbetalningar, och använder sig av övertygande argument och säljfraser på sina hemsidor.
När konsumenterna ansöker om dessa lån får de snabbt ett positivt besked. Men för att få lånet utbetalt krävs olika förskottsbetalningar, såsom falska uppläggningskostnader och försäkringspremier. När dessa avgifter väl är betalade, uteblir dock utbetalningen av lånet. FI uppmanar drabbade konsumenter att omedelbart kontakta sin bank och göra en polisanmälan.
Mikael Sandahl, finansinspektör på FI, påpekar att konsumenter måste vara skeptiska mot erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna. “Det finns väldigt många som försöker lura folk på pengar,” säger Sandahl. “Som konsument och placerare behöver du vara mycket skeptisk mot alla förslag där det går lite för snabbt och enkelt.”
Bedragare “hjälper till” med smidiga överföringar
Ett annat vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna försöker få konsumenter att betala i kryptovalutor. De bistår gärna med hjälp och tips för att göra processen så smidig som möjligt, ofta genom att kringgå de större bankernas kontroller. Istället rekommenderar bedragarna att använda mindre aktörer där överföringar kan genomföras med mindre granskning.
Sandahl varnar för dessa metoder och betonar att seriösa företag inte arbetar på detta sätt. “Du ska vara kritisk om någon söker upp dig med ett investeringserbjudande. Om du dessutom ombeds att undvika din vanliga bank för att göra överföringen ska du lägga på luren,” säger han.
Kändisar fortfarande ett lockbete för bedragarna
En annan vanlig taktik som bedragare använder sig av är att använda kända företagsnamn eller offentliga personer i sina annonser. Ofta rör det sig om bilder på kändisar, men med den senaste AI-tekniken har även manipulerade videor, så kallad “deep fake”, börjat användas för att öka trovärdigheten. Detta gör det ännu svårare för konsumenter att skilja mellan äkta och falska erbjudanden.
“Det här är videor som kan vara svåra att urskilja från verkliga och sanna,” säger Mikael Sandahl. “Därför ska du alltid vara på din vakt och kom ihåg att några snabba och lönsamma investeringar utan risk inte finns.”
Tips för att undvika att bli lurad
Bedrägerier är ofta sofistikerade och svårt att avslöja. Därför är det viktigt att konsumenter är medvetna om vanliga varningstecken och vet hur de kan skydda sig. FI erbjuder löpande information och tips, såsom deras fem grundläggande råd för att genomskåda bedrägeriförsök. Det är av största vikt att vara vaksam och kritisk mot erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna, samt att alltid dubbelkolla källan innan man gör en investering eller låneansökan.