Kvinnligt ägandeskap i fokus för ny fond

För ett och ett halvt år sedan tog Michaela Berglund steget att köpa Feminvest tillsammans med flera kvinnliga medinvesterare. Idag står hon i spetsen för lanseringen av Nordens första större fond dedikerad till företag som majoritetsägs av kvinnor. Det framgår av ett blogginlägg på Feminvest. Detta markerar en betydelsefull milstolpe i strävan mot större jämställdhet inom finansvärlden.

En nödvändig förändring i kapitaltillgången

Trots att kvinnor länge har varit aktiva inom entreprenörskap och investeringar, är tillgången till riskkapital för kvinnoägda företag anmärkningsvärt låg. Sverige rankas lågt jämfört med andra länder i Europa och USA i detta avseende. “Det är en katastrof”, uttrycker Michaela Berglund, VD för Feminvest. “Utan kapital är det svårt för kvinnor att växa sina företag, vilket i sin tur försvårar möjligheterna att bygga framgångsrika företag.”

Feminvest Ventures – ett steg mot förändring

För tre år sedan startade Berglund en samling av kvinnliga investerare och idag tar hon steget vidare med lanseringen av Feminvest Ventures. Denna fond, som är den första i sitt slag i Norden, riktar sig mot företag där kvinnor innehar majoriteten av ägandet. Målet är att omforma den nuvarande dynamiken och öka kapitaltillgången för kvinnliga entreprenörer.

Feminvest – en växande hub för kvinnliga entreprenörer och investerare

Feminvest har vuxit till att bli Sveriges största hub för kvinnliga entreprenörer och investerare, med över 50 000 registrerade deltagare. Bolagets fyra huvudben består av utbildning, ett entreprenörsnätverk, ett investerarnätverk, och nu även en fond. “Vårt mål är att accelerera kvinnligt ägandeskap och genom detta bidra till en mer jämlik fördelning av förmögenhet och kapital”, förklarar Berglund.

Berglunds bakgrund och vision

Med erfarenhet inom marknadsföring, IR och finans, har Berglund arbetat internationellt och varit aktiv på börsen sedan hon var 18 år. Hon har genomfört framgångsrika exits och använder nu sin kunskap för att driva Feminvest framåt.

Investeringsstrategi och kommitté

För att investera i Feminvests fond krävs ett startkapital på minst 100 000 EUR. Fonden fokuserar på nordiska företag som majoritetsägs av kvinnor, med en särskild inriktning på hållbarhet. Fonden har en aktiv investeringskommitté med namn som David Wendel, vd First Ventures, Pernilla Nissler, före detta vd på Skincity och tidigare vd på Blocket, Hannes Wideteg, grundare till AI-bolaget Asekio, Raja Skogland, aktiv investerare och entreprenör samt Marianne Österlund, tidigare på Goldman Sachs.

En expansiv och framgångsrik resa

Det senaste året har varit händelserikt för Feminvest, med expansion till Norge och Finland samt arrangemang av det stora entreprenörsevenemanget Fearless. Med en tillväxt på 300 procent under förra året, är målet att dubbla omsättningen under innevarande år, vilket speglar en positiv framtid för Feminvest och dess bidrag till en mer jämställd finanssektor.