Odalen Fastigheter, ett bolag som sedan januari 2022 är en del av SBB i Norden och agerar som ett fristående dotterbolag med eget varumärke. Ett bolag som Strävar för rättvisa och som alltid har gjort det med en stor passion och ett starkt engagemang för att förbättra kvaliteten på våra äldreboenden och ta hand om Sveriges äldre generation. Odalen är således så mycket mer än bara ett fastighetsutvecklingsbolag, det är en idé om ett bättre Sverige och det väcker frågan, vem är personerna bakom Odalen och hur startades allt?

Året var 2013 när Odalen Fastigheter grundades ur askan av den stora potentialen till förbättring bland landets äldreboenden. I samband med Odalens första projekt blir en närstående till en av grundarna i behov av ett biståndsbeprövat äldreboende. Dessvärre hittades inget som höll måttet och händelsen förstärkte den vision som Alex Mabäcker, Odalens VD, och övriga grundare hade om Odalens roll framåt. Snabbt tog passionen över och drivkraften som grundar sig i ett samhälle där vi tar hand om våra äldre och kan erbjuda de behövande ett tryggt och trivsamt hem som vi själva skulle kunna tänka oss att en dag bo i. 

Första projektet
I Österåker fann fastighetsbolaget sitt första projekt, ett äldreboende som skulle bli startskottet för det koncept som Odalen senare vidareutvecklat i viljan om att förändra äldreboendesegmentet. Idén var simpel men ack så genialisk. De ville skapa ett boende som inte förvarar våra äldre utan ger de ett rikt och meningsfullt liv, med andra ord ville de bygga hem och inte institutioner. En simpel förändring i segmentet vi kallar äldreboenden men oftast är det de simpla förändringarna som förändrar mest.

Resten är historia, spolar vi fram tiden nio år, och Odalen har blivit en del av SBB i Norden som ett dotterbolag med eget tydligt varumärke och med samma värderingar och filosofi som de alltid har haft. Det passionerade fastighetsbolaget värnar om sin värdegrund och idén om att kvaliteten bland landets äldreboenden ska inte vara kopplad till ideologi och politiskt styre, utan till värderingar om för vem man bygger och varför. De kommer aldrig att ge vika i denna fråga.

Mannen som aldrig ger upp
När man får träffa Alex Mabäcker, vd för Odalen Fastigheter, blir det uppenbart varför Odalen har lyckats i sin fråga. Alex har ett förflutet som en riktigt duktig fotbollsspelare där han spelade på hög ungdomsnivå, hela hans liv kretsade om en enda sak.. Fotboll, fotboll och fotboll.

Redan i ungdomen grundades karaktären för vem Alex är, en man som aldrig ger upp och som alltid ger 100 % med hela hjärtat bakom. Tyvärr skulle karriären få sitt slut efter flera tunga skador där det krävdes att hans kära mor behövde gå in och ta ett rationellt beslut om att det var färdigspelat, att ge upp fanns inte på Alex karta.

Det ena avlöste det andra och efter fotbollskarriären hade den unga Alex Mabäcker en hunger om en ny utmaning där han på nytt skulle ge allt, och mer därtill. Där och då föddes Alex starka uppfattning om att man ska se till att bibehålla sin drivkraft och aldrig bli helt nöjd. För att inte fastna i ett skede där man tappar gnistan och nöjer sig, måste man ibland skapa variation och söka en jakt efter nya utmaningar och förbättringar. Denna variation i arbete, liv eller vad det än kan beröra, är värdefull och ibland direkt nödvändig för att ge sig själv utmaningar och se till att man ständigt förbättras och fortsatt kan ge 100%, eller till och med lite till.

För er som vill veta mer om Alex och Odalen Fastigheter så har ni tur. Nästa vecka, den 2 maj, släpper Finanstid ett oerhört spännande avsnitt av podcasten Framtidsbolagen, där Alex Mabäcker ger en mer djupgående presentation om konceptet Odalen Fastigheter.