Kronan har stärkts kraftigt

Den svenska kronan har under de senaste veckorna sett en kraftig förstärkning, särskilt i förhållande till euron. Sedan det senaste månadsskiftet har euron blivit 34 öre billigare, och valutakursen ligger nu på 11,18 kronor per euro – den lägsta nivån sedan juni.

Tillväxtutsikter stärker kronan

En av de främsta anledningarna till kronans uppgång är att marknaden har börjat se mer positivt på de svenska tillväxtutsikterna. Medan euroområdet kämpar med en trög återhämtning, spås den svenska ekonomin växla upp. Detta har lett till ökad förtroende för den svenska valutan.

“De senaste åren har inhemska faktorer inte haft särskilt stor betydelse för kronans utveckling. Det har i stället varit globala faktorer som amerikanska räntenivåer och Donald Trumps tullhot som har styrt, men det håller på att ändras nu”, säger Tommy von Brömsen, valutastrateg på Handelsbanken, till Di.

Expansiv finanspolitik och ränteskillnader spelar roll

Två faktorer som bidrar till kronans förstärkning är den mer expansiva svenska finanspolitiken samt förväntningarna på att Europeiska centralbanken (ECB) kommer att sänka räntan betydligt mer än Riksbanken. Detta gör att investerare ser större möjligheter i den svenska valutan.

Starkare krona jämfört med andra “riskvalutor”

En annan indikator på det ökade förtroendet för kronan är att den, tillsammans med den norska kronan, har utvecklats starkare än valutor som den australiska och nyzeeländska dollarn. Dessa fyra valutor brukar traditionellt röra sig i samma riktning vid osäkra tider, men kronan avviker nu från mönstret.

“Att det spretar så mycket mellan de valutorna indikerar att kronförstärkningen inte handlar så mycket om risksentimentet. Det tyder på att inhemska faktorer spelar roll för värderingen”, förklarar Tommy von Brömsen för Di.

Spekulation och osäkerhet kvarstår

Amanda Sundström, ränte- och valutastrateg på SEB, påpekar att kronförstärkningen delvis är oväntad, särskilt med tanke på de globala osäkerheterna.

“På samma sätt är det kanske förvånande att börserna går så starkt i den här typen av miljö. Känslan är att marknaden tar emot osäkerheten, som inte minst Donald Trumps tullar innebär, med välvilja”, säger hon till Di.

Hon tillägger att en del av kronförstärkningen kan bero på spekulativa investerare som nu har börjat positionera sig för en starkare krona.

“Vi pratade mycket om att den typen av spekulanter tidigare drev kronan mot svagare nivåer, men här ser vi att de vänder om i sin positionering”, säger hon till Di.

Vad händer framöver?

Framtiden för den svenska kronan beror på flera faktorer, enligt experterna. En fortsatt stark krona förutsätter att den svenska ekonomin fortsätter att visa positiva tecken och att återhämtningen materialiseras, inte bara i prognoserna.

Kommande inflationssiffror och BNP-statistik blir viktiga datapunkter att följa. Kronans utveckling gentemot dollarn påverkas i sin tur starkt av hur Donald Trump hanterar handelsrelationer och importtullar.

“Tullarna kommer att påverka dollarn gentemot andra valutor, inte minst kronan. Det blir en viktig faktor för dollarkursen framöver”, säger Tommy von Brömsen till Di.