Vinterns energikris har orsakat svåra problem för många hushåll och företag. Elens dag, som nu firar sitt tioårsjubileum, är en dag då branschorganisationen Energiföretagen vill uppmärksamma hur viktig elen är för samhället. På grund av de höga elpriserna har många hushåll svårt att klara av sina räkningar, men det finns lösningar som kan hjälpa till att minska elförbrukningen och därmed kostnaderna. Schneider Electric, som är ledande inom digitala lösningar för energihantering och automation, ger tre tips för att få bättre kontroll över sin elförbrukning och spara pengar.

– Årets tema som är energieffektivisering går helt i linje med det arbete som Schneider Electric hjälper kunder med genom att erbjuda lösningar, produkter och tjänster för energihantering och automation. Många svenska hushåll har haft en tuff vinter med höga elräkningar och söker vägar att sänka sin elförbrukning. Förhoppningsvis kan våra tips inspirera ytterligare till hur man kan få bättre kontroll på sin förbrukning och möjlighet att minska elkonsumtionen, säger Mikael Bill, Affärsområdeschef på Schneider Electric i Sverige.

Schneider Electrics tre bästa tips för att spara el:

1. Hitta energibovarna – Först gäller det att veta vart energin tar vägen. Kolla upp vilka apparater som förbrukar mycket el, till exempel portabla radiatorer eller luftavfuktare i källaren. Det finns produkter som exempelvis smart plugs, tjänster och nya energilösningar som kan hjälpa hushållen att mäta och få koll på elförbrukningen – i vissa fall även i realtid.

2. Skippa standby-läget – Standby-elen står för två procent av Sveriges årliga elförbrukning, vilket innebär en elförbrukning på hela 500 kWh per år för det genomsnittliga hushållet. Samtidigt är det ytterst få som vet om detta eller orkar dra ur kontakten till apparater när de inte används. Schneider Electric erbjuder idag smart plugs och uppkopplade vägguttag inom systemet Wiser som gör att det går att styra apparater uppkopplade till dessa på distans via en app.

3. Sluta elda för kråkorna – Uppvärmning är ofta en av våra högsta elkostnader, inte minst på vintern. Givet att man följer Boverkets råd kanske det finns utrymme att sänka värmen i hemmet eller stugan någon grad? Idag finns det lösningar som underlättar detta genom att styra uppvärmning från mobilen, exempelvis genom uppkopplade radiatortermostater från Schneider Electrics smarta hem-system Wiser. På så sätt kan du styra den uppkopplade radiatorn från mobilen på distans.

Kom ihåg att alltid följa aktuella myndighetsråd exempelvis från Boverket när du vill sänka temperaturen inomhus och att använda behörig elektriker för elinstallationer. På Koppla säkert kan man få svar på vilka installationer man får göra själv.