Elon Musk har i dagarna meddelat att hans AI-startup xAI har lanserat en egen chattrobot vid namn Grok. Chattroboten kommer att integreras i den sociala medieplattform X som han köpte i fjol, men kommer även att vara tillgänglig som en fristående app.

Grok befinner sig i ett tidigt stadie och kommer initialt endast vara tillgänglig för en grupp verifierade användare. Elon Musk skrev att Grok befinner sig i tidig beta-version och att roboten endast har tränats i två månader. Vidare skrev han att man kan förvänta sig att Grok förbättras snabbt för varje vecka som passerar.

xAI uppger själva att chattroboten redan nu är bättre än OpenAIs GPT-3.5 och att den i ett senare skede kommer finnas tillgänglig för alla X Premium-användare. ”

Användaren ska kunna ställa frågor direkt till Grok, likt Chat GPT och för att sedan få ett  svar levererat. xAI uppger att chattroboten ska svara på frågor med slagfärdighet och att den har en “rebellisk sida”. Därför ska du inte använda Grok om “du hatar humor” säger xAI.

Elon Musk påpekade att Grok har den “unika” och “fundamentala” fördelen av realtidsåtkomst till information via X-plattformen, vilket skiljer den från andra nuvarande generativa AI-robotar. Genom tillgången till den löpande informationen som publiceras på X så kommer Grok att kunna besvara frågor som avser aktuella ämnen och trender.

Det är viktigt att notera att medieplattformen X är en separat enhet från xAI, även om de samarbetar nära. xAI samarbetar också med elbilsföretag, Tesla, samt andra företag.

Elon Musk, som tidigare varit kritisk till de stora teknikföretagens AI-ansträngningar, startade xAI i juli och positionerade det som en “maximal sanningssökande AI” som syftar till att förstå universums grundläggande natur och konkurrerar med Googles Bard och Microsofts Bing AI.

År 2015 medgrundade Musk OpenAI, organisationen bakom ChatGPT, som har väckt betydande uppmärksamhet världen över för generativ AI-teknik. Han lämnade dock styrelsen för OpenAI år 2018.