Tullhot skapar valutakaos

Efter expresident Donald Trumps uttalade hot om omfattande tullar mot Europeiska unionen rasar dollarn till sin lägsta nivå sedan december 2023. Enligt uppgifter från Bloomberg har den amerikanska valutan hittills i år tappat över 7 procent i värde – ett fall som direkt kopplas till marknadens oro över en potentiell upptrappning i det globala handelskriget.

Trump föreslog nyligen tullar på upp till 50 procent på varor från EU, vilket skakat om de internationella finansmarknaderna. Dessutom nämndes specifikt den amerikanska teknikjätten Apple som ett möjligt mål för ytterligare tullåtgärder. Uttalandena har skapat stor osäkerhet kring den amerikanska ekonomins framtid, vilket i sin tur drivit investerare att fly till säkrare valutor såsom euron, japanska yenen och schweizerfrancen.

Asiens valutor stärks

Samtidigt rapporterar Financial Times att flera asiatiska länder, däribland Sydkorea och Taiwan, förväntas ingå nya handelsavtal med USA. Dessa nyheter har stärkt deras respektive valutor – den sydkoreanska wonen och den taiwanesiska dollarn – i förhållande till den amerikanska dollarn.

Trots hotet om tullar mot EU ökade euron i värde under fredagsmorgonen i New York. Valutan handlades då 0,5 procent starkare än dollarn, efter att tidigare under dygnet ha stigit så mycket som 0,8 procent.

Risk för flerårig nedgång

Dollarns tillbakagång förstärks ytterligare av oro för att den amerikanska ekonomin kan vara på väg in i en recession. Den senaste nedgraderingen av USA:s kreditbetyg, tillsammans med Trumps tidigare skattesänkningar, har skapat en ogynnsam ekonomisk miljö.

– Den stora ökningen av tullar på USA:s import från EU innebär återigen ökade risker för recession i USA, tillsammans med större politisk och ekonomisk osäkerhet, säger Aroop Chatterjee, strateg på Wells Fargo.

JPMorgan Asset Management bedömer att dollarn står inför en flerårig svacka. Enligt analysen minskar internationella investerare sitt innehav i amerikanska tillgångar, vilket skapar ytterligare press på valutan.

Tecken på systemrisk

Att dollarn ibland fallit i takt med både amerikanska statsobligationer och aktier ses som ett illavarslande tecken. Vanligtvis tenderar högre räntor att öka attraktionskraften för amerikanska tillgångar, men i nuläget väger osäkerheten tyngre.

USA:s finansminister Scott Bessent tonar dock ner situationen och vänder på resonemanget.

– Det är inte dollarn som är svag – det är de andra valutorna som är starka, säger Bessent i ett uttalande.

Slutsats

Dollarns kräftgång speglar inte bara marknadens reaktion på handels- och finanspolitiska utspel, utan också en djupare osäkerhet om USA:s ekonomiska vägval. Om Trumps tullpolitik blir verklighet kan effekterna bli långvariga – inte bara för den amerikanska valutan, utan för hela det globala finansiella systemet.