Europeiska centralbanken tar ett nytt steg i penningpolitiken – och banar väg för Riksbanken att följa efter.

Sjunde räntesänkningen sedan juni i fjol

Europeiska centralbanken (ECB) har beslutat att sänka sina styrräntor för sjunde gången sedan juni förra året. Den senaste justeringen innebär att den viktiga insättningsräntan nu hamnar på 2,25 procent – samma nivå som Riksbankens styrränta.

Detta var ett väntat besked, enligt en analytikerenkät genomförd av nyhetsbyrån Bloomberg, där en bred majoritet förutspått en sänkning på 0,25 procentenheter.

Marknaden tog emot beskedet med ro

Reaktionerna på marknaden var relativt dämpade. Den svenska kronan tappade marginellt i värde mot euron, medan nedgången på Frankfurtbörsen mildrades något efter beskedet. På räntemarknaden höll sig obligationsräntorna stabila.

Det är tydligt att marknaden till stor del redan hade prisat in beslutet. Fokus riktas nu snarare mot framtiden – och hur många fler sänkningar som väntar under året.

Utrymme för ytterligare lättnader

Med den nya räntesänkningen befinner sig ECB:s insättningsränta på den lägsta nivån sedan våren 2023. Marknadsprissättningen inför beskedet indikerade en hög sannolikhet för ytterligare två räntesänkningar med 0,25 procentenheter innan året är slut.

ECB:s beslut har delvis påverkats av externa faktorer, såsom oron för en ekonomisk inbromsning till följd av en ny tullchock från Trumpregeringen i USA. Osäkerheten i det globala ekonomiska läget har därmed stärkt argumenten för en mer expansiv penningpolitik i eurozonen.

Svensk penningpolitik påverkas

ECB:s räntesänkning innebär också att det nu finns ett större penningpolitiskt utrymme för Riksbanken att följa efter med en egen sänkning. I takt med att ECB sänker räntorna minskar risken för att den svenska kronan försvagas ytterligare vid en svensk räntesänkning – en faktor som ofta vägs in i Riksbankens beslut.

En sänkning från Riksbanken skulle i sin tur kunna leda till lägre rörliga bolåneräntor för svenska hushåll, något som lär välkomnas av många i en tid där många känner av ekonomisk press.

Slutsats: En tydlig signal om mjukare tider

ECB:s besked skickar en tydlig signal om att den expansiva penningpolitiken fortsätter – och att fler lättnader kan vara att vänta. Det är goda nyheter för låntagare, men speglar också en fortsatt oro över den ekonomiska utvecklingen i Europa och globalt.

Med Riksbankens nästa räntebesked runt hörnet ökar trycket även på den svenska centralbanken att agera.