E-handelns tillväxt fortsätter i rasande fart, och september 2024 var inget undantag. Med en omsättning på 13 miljarder kronor nådde den svenska e-handeln nya höjder, en ökning med hela 28 procent jämfört med samma period förra året. Detta enligt Svensk Handels E-handelsindikator.
Markant tillväxt i september
September 2024 innebar ett genombrott för e-handeln. Kombinationen av ett större antal e-handelskonsumenter och högre genomsnittligt spenderande per konsument resulterade i en rekordhög omsättning. Aldrig tidigare sedan E-handelsindikatorn introducerades 2020 har september nått sådana nivåer.
Omsättningen på 13 miljarder kronor speglar den växande efterfrågan och tillgängligheten inom e-handelssektorn. Detta trots osäkerhet i ekonomin, med stigande kostnader och räntor som påverkar hushållens köpkraft.
Positiv utveckling under tredje kvartalet
Den starka septembermånaden bidrog till att e-handelns omsättning under hela tredje kvartalet 2024 ökade med 8 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Mellan januari och september 2024 har e-handeln vuxit med 11 procent, vilket visar på en stabil och ihållande tillväxt.
Flertalet varukategorier upplevde en positiv omsättningsutveckling under kvartalet. Det är särskilt värt att notera att bygghandeln, som under flera år sett en nedgång, nu har börjat växa. Det nya, mer fördelaktiga ROT-avdraget som infördes i juli är sannolikt en bidragande faktor till den ökade efterfrågan inom bygghandeln.
De enda kategorierna som såg en minskning var barnartiklar och leksaker, kläder och skor samt alkohol. Trots detta har samtliga varukategorier sammantaget under året visat tillväxt jämfört med föregående år.
E-handel: Det nya normala
Allt fler konsumenter återvänder till e-handeln, och siffrorna för 2024 indikerar att över 70 procent av svenskarna nu handlar online varje månad. Detta tycks vara det nya normala, vilket är en positiv signal inför det fjärde kvartalet, som historiskt sett är e-handelns viktigaste period med stora försäljningskampanjer som Black Week och julhandeln.
Med tanke på de utmaningar som branschen gått igenom under de senaste åren, med både pandemieffekter och ökande kostnader, ger dessa siffror ett välkommet ljus i tunneln.
Svenskarnas ökade e-handel från utlandet
Samtidigt som den svenska e-handeln växer, ser vi också att en större andel av konsumenterna väljer att handla från utlandet. I september 2024 handlade 20 procent av svenska konsumenter varor från utländska webbshoppar, en ökning från 16 procent jämfört med samma månad förra året.
Det är dock oroande att mycket av denna tillväxt sker från plattformar som Temu och Shein. Dessa företag har upprepade gånger kritiserats för att bryta mot EU:s lagar gällande konsumentskydd, hållbarhet och immaterialrätt. Våra mätningar visar att en halv miljon svenskar handlade från dessa plattformar bara i september.
Detta skapar osund konkurrens som skadar både svenska företag och konsumenter. Här behövs mer kraftfulla åtgärder från politiskt håll för att säkerställa en rättvis och hållbar e-handelsmarknad, menar Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.
Framtiden för e-handeln
Med den starka utvecklingen hittills under året ser framtiden ljus ut för svensk e-handel, men utmaningar kvarstår. Det är uppenbart att digitaliseringen av handeln fortsätter att omforma landskapet, och de aktörer som lyckas anpassa sig till de nya konsumenttrenderna har goda chanser att blomstra.
E-handeln går nu in i sin mest kritiska period, och det blir intressant att se hur branschen klarar sig under det fjärde kvartalet med alla sina kampanjer och högtidshandel. Klarar man av att utnyttja den positiva trenden kan 2024 bli ett rekordår för svensk e-handel.