I en banbrytande händelse i finansvärlden har Trump Media & Technology Group, ägaren till sociala medieplattformen Truth Social, fullbordat sitt avtal om att bli ett publikt bolag. Detta steg markerar en avsevärd milstolpe för den tidigare presidenten Donald Trump, vars nettovärde nu har fördubblats, vilket skjuter honom upp på listan över världens rikaste människor. Det rapporterar CNN.

Trumps förmögenhet skjuter i höjden

Efter att Trump Media tillkännagav sin börsintroduktion på tisdagen, har Trump för första gången hamnat på Bloomberg Billionaires Index över världens 500 rikaste personer. Bloomberg uppskattar att Trumps nettovärde ökade med hela 4 miljarder dollar under måndagen, vilket resulterade i en total förmögenhet på 6,5 miljarder dollar.

En mångmiljardvinst genom sammanslagning

Genom att slutföra sammanslagningen med Digital World Acquisition Corp. har Trump, som är ordförande och dominerande aktieägare i det nya bolaget, säkrat en mångmiljardvinst. Nyheten om sammanslagningens slutförande drev upp aktiekurserna för Digital World med 21%. Köpaktiviteten fortsatte under måndagseftermiddagen, vilket höjde Digital World med ytterligare 39 % till cirka 51 dollar per aktie. Med nuvarande priser värderas Trumps andel till cirka 4 miljarder dollar, även om det finns låsningrestriktioner som troligen förhindrar honom från att sälja eller ens belåna värdet på dessa aktier under de kommande månaderna.

Handel under ny ticker-symbol

Handeln med det nya bolaget under ticker-symbolen “DJT” på Nasdaq Stock Market är planerad att starta på tisdag, enligt bolagen. Devin Nunes, VD för det sammanslagna bolaget, uttalade att verksamheten kommer att arbeta för att “återta internet från Big Tech-censur.”

Uppsving i aktiekurserna

Aktier i Digital World Acquisition Corp (DWAC), skalbolaget som nu äger Truth Social, steg med mer än 20 % på måndagen. Aktien är upp över 170 % under de senaste sex månaderna. Trots detta varnar experter för att marknaden övervärderar Trump Media med tanke på bolagets grundläggande värden.

Ekonomiska utmaningar

Trump Media genererade endast 3,4 miljoner dollar i intäkter under de första nio månaderna av förra året, enligt officiella uppgifter. Bolaget redovisade en nettoförlust på 49 miljoner dollar under samma period. Dessutom minskar användarbasen för Truth Social, mer än för X, företaget tidigare känt som Twitter.

Minskande användarbas

Antalet amerikanska månatliga aktiva användare på iOS och Android för Truth Social har minskat med 39 %, enligt data från Similarweb som delats med CNN tidigare denna månad. I förväntan på sin sammanslagning med Trump Media, har handeln med DWAC-aktier präglats av samma typ av frenesi som observerats i Tupperwares aktiekursökning i juli förra året, eller som med meme-aktierna AMC Entertainment och GameStop under pandemins höjdpunkt. På Truth Social finns det mer än 8 000 medlemmar i en chattgrupp med titeln “The DWAC Shareholder Group”, där användare diskuterar aktieägaromröstningen för att godkänna sammanslagningen och postar memes samt stödjande meddelanden.