Ska betala över 100 miljoner till TV4, Discovery och Viaplay

Två män som sålde illegal IPTV till minst 5 000 kunder har nu dömts till två och ett halvt års fängelse vardera. Förutom fängelsestraffet ska de betala över hundra miljoner kronor i skadestånd, enligt domen.

Två män, ett nätverk

De dömda är en man från Sandviken i 45-årsåldern och en man från Gävle i 55-årsåldern. Tillsammans drev de ett nätverk där de sålde illegal IPTV till tusentals kunder, vilket innebar att TV-bolagen förlorade miljontals kronor i intäkter. Duon är redan dömda i en lägre instans, och nu har även en högre instans fastställt deras skuld för grovt upphovsrättsbrott och brott mot upphovsrättslagen, rapporterar Gefle Dagblad.

Ska betala tillbaka 114 miljoner

Enligt den första domen hade männen över 12 000 kunder. Den senare domen från Patent- och marknadsdomstolen fastslår att det rört sig om minst 5 000 kunder. Skadeståndsbeloppet har därmed sänkts från 196 miljoner kronor till knappt 114 miljoner kronor. Pengarna ska betalas tillbaka till TV4, Discovery och Viaplay, de bolag som drabbats hårdast av den illegala verksamheten.

Lyxliv på andras bekostnad

I samband med husrannsakan togs guld och whisky till ett värde av flera miljoner kronor i beslag. Männen har också gjort stora insättningar i kryptovalutan Bitcoin, och domstolen har beslutat om kvarstad på sammanlagt 68 miljoner kronor. Detta indikerar att duon levde ett lyxigt liv på bekostnad av de lagliga tv-distributörerna och deras kunder.

Denna dom markerar ett viktigt steg i kampen mot illegal IPTV och piratkopiering av digitalt innehåll. Det visar att rättssystemet tar dessa brott på största allvar och är berett att utdöma stränga straff och stora skadestånd för att skydda upphovsrätten och de företag som arbetar lagligt.