Finansminister Elisabeth Svantesson (M) meddelade under tisdagen att arbetet med att sänka skatten på Investeringssparkonto (ISK) fortgår och nu utreds frågan på finansdepartementet. I Tidöavtalet står det utlovat att de första 300 000 kronorna på ISK ska skattebefrias. Detta är en välkommen, men inte helt okomplicerad lösning. Tyvärr kan det dröja till 2025 innan det blir verklighet. Det skriver Erik Bengtzboe, Chefekonom på Skattebetalarnas Förening i en nyhet.
Beklagligt att det dröjer
Det är beklagligt att det tar tid att införa en sänkning av ISK-skatten. Stabila, förutsägbara och rimligt gynnsamma regler är nödvändiga för att människor ska vilja och våga spara i denna sparform. För många är ISK ett viktigt verktyg för att bygga upp en trygg ekonomisk framtid.
Skatten når nya höjder
Samtidigt som vi väntar på sänkningen av ISK-skatten, når den nuvarande skatten på ISK nya höjder under 2024 när statslåneräntan förväntas öka. Tidigare regeringar har dessutom gjort om och höjt skatten två gånger, vilket har bidragit till den nuvarande rekordnivån. Det är hög tid för den nuvarande regeringen att omedelbart rulla tillbaka dessa skattehöjningar och återgå till den ursprungliga nivån för att åstadkomma en rimligare avvägning mellan risk och avkastning.
Regeringens löfte om sänkt skatt på ISK
Det är välkommet att veta att regeringen inte tänker backa från sitt löfte om en sänkt skatt på ISK. Många har förlitat sig på detta löfte när de planerat sin ekonomi och sparande. För att upprätthålla förtroendet för det svenska sparandet är det viktigt att regeringen håller sitt löfte och inför skattesänkningen så snart som möjligt.
Sammanfattningsvis är beskedet om en kommande sänkning av ISK-skatten delvis glädjande. Det är positivt att regeringen fortsätter att arbeta med frågan. Dock är det beklagligt att det dröjer fram till 2025 innan skatten eventuellt sänks. Det är också nödvändigt att omedelbart rulla tillbaka tidigare skattehöjningar för att återställa en balanserad nivå. Stabila och förutsägbara regler är avgörande för att uppmuntra svenskar att spara och investera för framtiden.