“De ska digitalisera försäkringsbranschen” – ICA och Svedea väljer techstartupen Abacube 

Abacube startade i januari i år med målet att effektivisera försäkringsbranschen, en bransch  som präglas av både manuella och komplicerade ersättningsberäkningar. Med  uppstickarens digitala tjänst kommer personskadereglerare enkelt kunna automatisera  stora delar och spara upp till 80 procent av tiden som läggs på arbetet idag. Nu lanserar  bolaget första versionen av tjänsten och välkomnar ICA Försäkring samt Svedea som  kunder, som också kommer spela en viktig roll i Abacubes utvecklingsresa framåt. 

Svenska försäkringsbolag ersätter över 90 000 personskador varje år, bakom dessa ersättningar  hittar du långdragna Utredningsarbeten och invecklade ersättningsberäkningar. Utöver att de äter  dyrbar tid så bäddar det manuella arbetet risken för beräkningsfel. Efter att ha identifierat detta  problem inom försäkringsbranschen startades Abacube i tidiga 2022. Det är bolagsbyggaren Hidden Dreams, nuvarande vd Ludvig Edlund samt branschveteranerna Amin Zamayeri, Kenneth  Malmborg och Niclas Franck som ligger bakom bolaget. Tillsammans har grundarteamet över 40  års erfarenhet av skadereglering, digitalisering och automatisering. Under bolagets första 6  månader har de hunnit signera avtal med både ICA Försäkring och Svedea, samt lansera de första  beräkningarna i plattformen. 

Vår smarta tjänst kommer göra onödigt krångligt arbete enkelt vilket sparar värdefull tid för  personskadereglerare samtidigt som den som är drabbad får rätt ersättning i rätt tid. Vi är otroligt  stolta över att ICA Försäkring och Svedea nu kliver på som kunder. Deras feedback kommer vara  ovärderlig för oss i vår fortsatta utveckling av tjänsten. Vi anser också att de enda som borde ge  feedback på användarupplevelsen är våra faktiska användare. Så det känns extra bra att ha inte  en utan två kunder som är med under utvecklingsresan, säger Ludvig Edlund, medgrundare och  vd på Abacube.

Lanserar Abacube 1.0 – bygger vidare tillsammans med ICA och Svedea
Nu lanserar techstartupen version ett av Abacube med den första kalkylen på plats. Fler  beräkningar fylls på i moduler under sommaren med en målsättning att ha samtliga beräkningar  inlagda under hösten. Både ICA försäkring och Svedea kommer att vara med under  utvecklingsprocessen för att testa tjänsten. Beräkningarna som tjänsten är anpassade enligt  branschstandard där det finns tydliga rätt och fel, men de nya kundernas feedback ska hjälpa  Abacube att utveckla ett så simpelt och logiskt användarflöde som möjligt.

– Att personskadeersättningar är kantade av långdragna processer och i värsta fall dröjsmålsviten  är ingen nyhet för branschen. Och ytterligare problem uppstår då tabeller, praxis och basbelopp  uppdateras årligen. Vi är säkra på att Abacubes smarta verktyg kan förenkla detta och hjälpa oss  att hantera våra ärenden snabbare. Att kunna automatisera den här delen av arbetet samtidigt som  vi får en bra överblick av alla ärenden värderar vi högt, därför är vi särskilt glada över att få vara en  av de första kunderna som får nyttja tjänsten, säger Ann-Charlotte Jenmert, Personskadechef  på ICA Försäkring.