Det glada 2010-talet är historia, konstaterar Danske Banks chefsekonom Susanne Spector efter Riksbankens senaste räntebesked. Svenskarna kan nu behöva vänja sig vid något högre boräntor, fortsatta avgiftshöjningar i bostadsrättsföreningar – och ett svajigare bostadsmarknadsklimat.

Rörlig ränta på räntebotten

Riksbanken meddelade nyligen att styrräntan lämnas oförändrad på 2,25 %. Enligt Susanne Spector innebär detta att vi sannolikt nått botten för den rörliga boräntan.

– Den rörliga boräntan har en stark samvariation med den faktiska reporäntan. Och blir det inga fler sänkningar, ja, då är vi på den rörliga räntebotten, säger Spector.

Hon öppnar för att räntan eventuellt kan sjunka något till – men då krävs fler sänkningar från Riksbanken.

Bundna boräntor kan stiga

När det gäller bundna boräntor är läget ett annat. Dessa styrs i högre grad av marknadsräntor, som den senaste tiden har stigit – både i Sverige och i övriga Europa.

– Det handlar framför allt om ökade förväntningar på statlig upplåning. Vi ser en trend mot större försvarssatsningar och investeringar i Europa. Det talar för att längre räntor kan stiga ytterligare, säger Spector och konstaterar att möjligheten till lägre bundna räntor är liten.

Fortsatta höjningar av avgifter

Sedan Riksbanken började höja räntan under 2022 har många bostadsrättsföreningar behövt justera sina avgifter uppåt – ett mönster som kan fortsätta.

– Om ens bostadsrättsförening redan har höjt avgiften, så ligger nog de största höjningarna bakom. Men det finns fortfarande många föreningar som ännu inte har gjort det, säger Spector.

Danske Bank förutspår att avgifterna kommer att fortsätta stiga något mer än tidigare även under 2025.

– Att vi ska tillbaka till 2010-talet där alla avgifter kan ligga stilla för att räntan är låg – det är nog tyvärr historia.

Korrigering på bostadsmarknaden

Danske Banks nuvarande prognos pekar på en uppgång i bostadspriserna med omkring 5 procent per år. Men utvecklingen i början av året har gått i motsatt riktning.

– Bostadspriserna föll i januari och februari. Så just nu finns det en nedsida i vår prognos. Det kan vara så att priserna fortsätter falla nu i takt med att fler börjar prata om att räntan inte sänks mer, säger Spector.

Hon menar att mycket av förra årets prisuppgång drevs av en förväntan om räntesänkningar som nu ser ut att ha kommit av sig.

– Det vi ser nu är en korrigering till en verklighet där 2,25 % ser ut att bli räntebotten. Och det är ett tydligt tecken, avslutar hon.