1 av 3 med kvarskatt är pensionär
Snart är det dags att betala in kvarskatt för de 650 000 personer som fick sitt slutskattebesked i juni och ännu inte har betalat. Av dessa är hela 220 000 personer över 65 år. För de allra flesta ska kvarskatten vara betald senast den 12 september. Det framgår av en nyhet hos Skatteverket.
Betalningsdatum närmar sig
Sammanlagt är det 12 miljarder kronor som ska betalas in till Skatteverket av de som fått besked om kvarskatt. Den 12 september är det sista dagen då kvarskatten måste finnas på skattekontot för de flesta av de drygt 650 000 personer som fick sitt slutskattebesked i juni. För den som missar detta datum tillkommer räntekostnader, något som kan bli en dyr affär för många.
Pensionärer särskilt drabbade
Av de som nu står inför att betala kvarskatt är över en tredjedel, drygt 220 000 personer, över 65 år. Dessa pensionärer ska tillsammans betala över 3,2 miljarder kronor i kvarskatt. Anledningen till att så många pensionärer drabbas av kvarskatt är att de ofta har flera utbetalare av pension, vilket kan göra det svårt att hålla koll på hur mycket skatt som ska dras.
Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket, betonar vikten av att planera sin pension och att vara noga med vilken skatt som dras. “I och med den ändrade riktåldern för pension är det ännu viktigare att titta på hur pensionen påverkar vilken skatt du ska betala”, säger han.
Tips för att undvika kvarskatt
Det finns dock sätt att undvika kvarskatt. Ett av de enklaste är att be den som betalar ut lön eller annan ersättning, som exempelvis pension, att dra mer skatt under året. Det går också att ansöka om skattejämkning, vilket kan justera skatteavdragen så att man undviker en större restskatt vid årets slut.
För de som har betalat för lite skatt och därför får kvarskatt, tillkommer ränta på beloppet. Från och med den 1 juli 2024 är basräntan på skattekontot 3,75 procent, vilket är en minskning från den tidigare räntan på 5 procent.
Betalningsalternativ
Kvarskatten kan betalas på flera olika sätt, bland annat via Swish eller till Skatteverkets bankgiro. Det är dock viktigt att notera att Skatteverket inte automatiskt skickar ut inbetalningskort eftersom de flesta idag betalar digitalt. För de som ändå önskar ett inbetalningskort går det att beställa det via Skatteverkets hemsida.
För många pensionärer kan kvarskatten kännas som en tung börda, men med rätt planering och justering av skatteavdrag kan den undvikas i framtiden. Det gäller att vara proaktiv och se över sin ekonomiska situation regelbundet för att undvika otrevliga överraskningar vid nästa skattebesked.