Internationell expertis bakom Stockholms nya tunnelbanoperatör

Den globala kollektivtrafikscenen har fått en ny spelare i Stockholm. Connecting Stockholm, ett företag format av brittiska Go-Ahead Group och ComfortDelGro från Singapore, har tilldelats kontraktet för att driva Stockholms tunnelbana. Från och med den 2 maj 2025 kommer företaget att ansvara för den dagliga driften av tunnelbanan i en period på 11 år. Detta enligt ett pressmeddelande.

Ett historiskt avtal för Stockholms tunnelbana

Trafiknämnden i Region Stockholm fattade beslutet den 23 januari 2024, vilket markerar en viktig milstolpe för Stockholms kollektivtrafik. Det nya avtalet innebär inte bara en ny operatör utan också en ny era för tunnelbanan, som kommer att expandera med flera nya stationer och linjer under kontraktsperioden.

Matt Kinane, vd för Connecting Stockholm, uttryckte sin tillfredsställelse med beslutet: “Vi är glada och stolta över att ha fått detta uppdrag och förtroende från Trafikförvaltningen. Vårt mål är att leverera en tunnelbana i världsklass med fokus på säkerhet, hållbarhet, punktlighet och service.”

En fusion av lokal och internationell expertis

Connecting Stockholm är unikt positionerat för att hantera Stockholms tunnelbanesystem. Företaget kombinerar lokal kunskap och erfarenhet från Go-Ahead Group, som har en stark närvaro i den brittiska kollektivtrafiksektorn, med expertisen från ComfortDelGro, känt för att driva en av världens mest pålitliga tunnelbanor i Singapore.

Denna fusion av lokalt och internationellt kunnande är avsedd att säkerställa en smidig övergång och fortsatt hög kvalitet i tunnelbanetjänsterna. “Vår ambition är att vara en aktiv partner till Trafikförvaltningen och en integrerad del av stockholmares vardag”, tillägger Kinane.

Framtidsutsikter och övergångsplaner

Med tilldelningen av kontraktet ser Connecting Stockholm fram emot att påbörja sitt arbete i Stockholm. “Vi ser fram emot att träffa de hängivna och kompetenta medarbetarna som idag arbetar i tunnelbanan och välkomna dem till vårt team”, säger Kinane.

Överklagandeperioden för beslutet löper till och med den 2 februari 2024. Därefter kommer Connecting Stockholm att påbörja förberedelserna inför övergången och lanseringen av sin verksamhet i Stockholm.

Med en stark förankring i både lokal och internationell expertis och ett tydligt fokus på kvalitet och service, är Connecting Stockholm redo att ta sig an uppdraget att driva Stockholms tunnelbana in i framtiden.

Om Go-Ahead
Go-Ahead Group har verksamhet i Norden genom regional- och lokaltåg i Norge och bussverksamhet i Sverige. Koncernen äger 55 procent av Connecting Stockholm. I Storbritannien görs en femtedel av alla tågresor med Go-Ahead, som dessutom är den största bussoperatören i London. Koncernen har därutöver verksamhet i Singapore och på Irland. Go-Ahead röstades fram till Storbritanniens främsta transportföretag i den årliga studien Britain’s Most Admired Companies både 2021 och 2022.

Om ComfortDelGro
ComfortDelGro Group är ett av världens största transportbolag. Koncernen äger 45 procent av Connecting Stockholm. Förutom att vara marknadsledande i Singapore, där delar av tunnelbanan drivs av dotterbolaget SBS Transit, är ComfortDelGro verksam i sju länder, från Storbritannien till Nya Zeeland. De senaste fem åren har ComfortDelGro – som enda transportföretag i Singapore – inkluderats i Dow Jones Sustainability Index Asia Pacific (DJSI Asia Pacific).