Chocksiffran som öppnar för räntesänkning
Oväntat låg inflation i maj
Sveriges inflation enligt KPIF låg stilla på 2,3 procent i maj, vilket var lägre än förväntat. Marknaden hade räknat med en inflation på 2,5 procent, men den faktiska siffran låg alltså kvar på aprilnivån. Det stärker nu förväntningarna om att Riksbanken sänker styrräntan den 18 juni.
– Det ligger i linje med Riksbankens prognos och stärker argumenten för en sänkning, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, till TT.
Hon understryker att inflationssiffran inte är avgörande i sig – men tillsammans med svagare tillväxtdata väger helhetsbilden tungt i riktning mot och öppnar för en räntesänkning.
Svag ekonomi ger extra tryck
Även Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, är inne på samma linje. Enligt henne är läget i svensk ekonomi betydligt svagare än tidigare, vilket i kombination med dagens inflationssiffror ökar trycket på Riksbanken.
– Återhämtningen har tappat fart rejält. En inflation lägre än väntat talar för en lägre ränta, skriver hon i en kommentar till TT.
Snabb-KPI visar nedgång
Statistiken som publicerades på torsdagen är SCB:s så kallade snabb-KPI, en preliminär uppskattning som ges ut fem arbetsdagar innan den fullständiga inflationsrapporten. Även det vanliga KPI-måttet visade svag utveckling: från 0,3 procent i april till 0,2 procent i maj. Månadsförändringen låg på 0,0 procent, vilket betyder att priserna totalt sett stod still mellan april och maj.
Riksbanken i fokus – nytt räntebesked väntas 18 juni
Nästa stora hållpunkt blir Riksbankens räntebesked den 18 juni, där många nu räknar med att en sänkning med 0,25 procentenheter är inom räckhåll. Riksbanken har tidigare signalerat att man följer inflationsmålet på 2 procent med stor noggrannhet – och dagens siffror, kombinerat med svag konjunktur, ger ytterligare stöd för att sänka.
Marknadsaktörer och hushåll följer nu utvecklingen noga. En räntesänkning skulle kunna ge välbehövlig lättnad för bolånetagare och företag som brottas med höga kostnader.