Inflationen har toppat – men farorna ligger framåt

Trots att inflationen fortfarande ligger över Riksbankens målnivå, har pristrycket börjat dämpas efter uppgången i början av året. Ändå anser flera ekonomer att tiden nu är inne för Riksbanken att påbörja nya räntesänkningar.

– Penningpolitiken ska inte utformas efter läget här och nu utan grundas på frågan vart vi är på väg, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.
Hon pekar särskilt på den ökade osäkerheten i världsekonomin, med nya tullhot från USA som kan sätta käppar i hjulen för en redan svag återhämtning i Sverige.

Se framåt – hushållen tappar tron

Svenska hushåll har blivit allt mer pessimistiska om framtiden. I april föll konsumentförtroendet till samma låga nivå som vid årsskiftet 2023–2024, trots att både räntor och inflation har sjunkit sedan dess.

– Att hushållen är så pessimistiska är illavarslande eftersom konsumentförtroendet brukar signalera vart konsumtionen är på väg. Och återhämtningen i ekonomin hänger i hög grad på att hushållen öppnar plånböckerna i år, säger Alexandra Stråberg.

Företagen håller än så länge en något mer balanserad syn, men även där hotar utvecklingen. Nya handelstullar riskerar att dämpa investeringsviljan genom högre kostnader, lägre efterfrågan och ökad osäkerhet.

Inflation under press – men risker kvarstår

Inflationen är nära att vika nedåt, enligt flera bedömare. En svagare konjunktur, både i Sverige och globalt, väntas leda till lägre prisökningar – om än med viss fördröjning.

– Vi räknar med en viss dämpning av prisutvecklingen genom svagare efterfrågan. Men långvariga, höga tullar mellan Kina och USA som stör leveranskedjor skapar uppåtrisker för inflationen, säger Stråberg.

Hon menar att osäkerheten kring den globala handeln gör det svårt att fullt ut bedöma inflationsutvecklingen i Europa framöver.

Riskbilden har förändrats – dags att agera

När Riksbanken senast kommunicerade sin räntebana i mars bedömdes riskbilden som balanserad. Nu ser situationen annorlunda ut.

– Vår bedömning är att chocken mot hushåll och företag nu är så stor att tillväxtriskerna är större än inflationsriskerna, säger Stråberg.
– Riksbanken får inte hamna bakom kurvan. Därför krävs tydlig kommunikation om att räntan kommer att sänkas inom kort. Det är avgörande för att undvika onödig skada på svensk ekonomi.

Riksbankens nästa beslut kan därför bli avgörande – inte bara för att styra inflationen, utan för att återställa förtroendet och sätta fart på den ekonomiska återhämtningen med nya räntesänkningar.