Charlie Munger, mannen som kallades Warren Buffetts parhäst och högra hand, har gått bort. Han var en legendarisk investerare och affärsman, känd för sitt långa och framgångsrika samarbete med Warren Buffett inom Berkshire Hathaway. Munger, som avled vid en ålder av 99 år på ett sjukhus i Kalifornien, lämnar efter sig en imponerande arv inom investeringsvärlden.

Innan Munger blev känd för sin roll som vice ordförande i Berkshire Hathaway hade han redan byggt upp en imponerande förmögenhet på egen hand. Han började sin karriär som fastighetsjurist och var även utgivare av Daily Journal Corp. Munger var en man av många talanger och hans framgång var inte begränsad till sitt partnerskap med Warren Buffett.

Det var 1975 som Munger och Buffett slog sina påsar ihop och påbörjade sitt episka samarbete genom investmentbolaget Berkshire Hathaway. Deras partnerskap var anmärkningsvärt inte bara på grund av deras ekonomiska framgångar, utan även på grund av deras olika politiska åsikter. Munger var republikan medan Buffett var demokrat, men trots dessa olikheter höll de ihop genom årtiondena och byggde upp Berkshire Hathaway till en global investeringsjätte.

Warren Buffett uttryckte sin tacksamhet för Munger genom att säga: “Berkshire Hathaway hade inte kunnat ha byggts upp till sin nuvarande status utan Charlies inspiration, visdom och deltagande.”

Munger delade liknande åsikter som Buffett om investering och företagsledning. Han var känd för sina starka åsikter och kritiserade riskkapitalister som tog ut höga avgifter trots att de misslyckades fatalt. Hans ärlighet och insikter gjorde honom till en uppskattad röst inom finansvärlden.

Munger hade även en lojal skara fans som kallade honom “Oracle of Pasadena,” uppkallad efter hans hemstad i Kalifornien. Hans visdom och skicklighet som investerare gjorde honom till en inspirationskälla för många.

Charlie Mungers och Warren Buffetts samarbete kommer att gå till historien som ett av de bästa affärssamarbetena någonsin. Tillsammans lyckades de bygga upp Berkshire Hathaway till ett ekonomiskt imperium med dussintals dotterbolag.

Utöver sin framgång som investerare var Munger även en generös filantrop som bidrog med betydande summor till olika projekt. Han efterlämnar ett arv av visdom och prestationer som kommer att bli ihågkommet i många år framöver. Med sex egna barn och två styvbarn från sina två äktenskap var han även en kärleksfull familjeman. Charlie Munger kommer att bli mycket saknad och hans minne kommer att leva vidare som en inspirationskälla för kommande generationer. Vila i frid, Charlie.