Riksbanken bör slå till med en dubbelsänkning i augusti
Riksbanken bör överväga en dubbelsänkning, en halv procentenhet i stället för en kvarts, i augusti om även juliinflationen kommer in under tvåprocentsmålet. Detta menar ekonominestorn Lars Calmfors och ökar därmed pressen på Riksbanken.
Efter förra veckans låga inflationssiffror i juni fick Swedbank och LO nog av det svenska ränteläget och menade att Riksbanken behöver dubbla takten och sänka styrräntan med 50 räntepunkter till 3,25 procent på nästa räntemöte om fem veckor.
Calmfors ställer sig bakom kraven
Nu sällar sig även Lars Calmfors, en av Sveriges nationalekonomiska tungviktare, forskare vid Institutet för näringslivsforskning och professor emeritus i internationell ekonomi, till den skaran.
”Om även juliinflationen understiger Riksbankens inflationsmål på 2 procent har jag svårt att se varför Riksbanken skulle gå långsamt fram och nöja sig med en sänkning på 25 punkter,” säger han till Di. ”Det riskerar att förlänga lågkonjunkturen på ett onödigt sätt.”
Tidigare förändringar i styrräntan
Sett över tid har Riksbanken ofta ändrat styrräntan med 25 punkter i taget. Riksbanken upprepade i sitt senaste ränteprotokoll vikten av att gå ”gradvis” fram, vilket aktörer på finansmarknaden tolkat som 25 punkter per räntemöte.
Lars Calmfors håller inte med. En dubbelt så stor sänkning behöver inte uppfattas som en krissignal, menar han. ”Storleken i stegen är inte huggen i sten eller att ‘gradvis’ betyder 25 punkter bara för att man har ändrat räntan med 25 punkter ett antal gånger. Alla är överens om att ekonomin befinner sig i en lågkonjunktur och det mesta tyder på att inflationen framöver kommer in under målet, vilket ger starka argument för en sänkning på 50 punkter,” säger han.
Tidigare höjningar och sänkningar
Faktum är att 25-punkterssteget är i minoritet de senaste åren. Under höjningsfasen 2022-2024 höjdes räntan totalt åtta gånger, varav fem gånger med 50, 75 eller 100 punkter.
”Det blir förstås inga jätteskillnader för efterfrågan med en något långsammare sänkningstakt, givet att Riksbanken ger tydliga signaler om kommande lättnader eftersom framtida förväntningar spelar så stor roll,” tillägger Lars Calmfors.
Inflationens inverkan på räntan
Inflationstakten, mätt som KPIF (konsumentprisindex med fast ränta), föll till 1,3 procent i juni. Fallet var större än Riksbankens egen prognos och gör mitten av augusti till en ränterysare.
Inflationstakten i juli släpps den 14 augusti, fem dagar före Riksbankens räntemöte. Räntebeslutet offentliggörs den 20 augusti.