Har Caia sålt giftigt smink? Kemikalieinspektionen har polisanmält Bianca Ingrossos sminkbolag Caia Cosmetics. Det misstänkta brottet gäller en olaglig substans som funnits i en av företagets sminkpennor.

Caia Cosmetics och Bianca Ingrosso

Influencern och tv-personligheten Bianca Ingrosso var med och grundade smink- och skönhetsvarumärket Caia Cosmetics under 2018. Två år senare klev det svenska riskkapitalbolaget Verdane in som ny majoritetsägare i bolaget.

Ända sedan starten har siffrorna pekat uppåt. Under 2022, bolagets senaste redovisade räkenskapsår, omsatte Caia Cosmetics 411 miljoner kronor med en vinst efter skatt på 46 miljoner kronor. Samma år tog ägarna en utdelning på 50 miljoner kronor.

2023 nådde Caia en rörelsevinst, på EBITDA-nivå, om 20 miljoner dollar eller motsvarande 207 miljoner kronor. Bolaget hade en tillväxt på 30 procent och omsatte över 50 miljoner dollar, drygt en halv miljard kronor, enligt obekräftade siffror som nyhetssajten Mergermarket rapporterat om.

Polisanmälan från Kemikalieinspektionen

Nu har dock bolaget drabbats av ett bakslag, sedan Kemikalieinspektionen åtalsanmält Caia Cosmetics för misstänkt brott i verksamheten. Myndigheten kontrollerade olika kosmetiska produkter på marknaden, som en del av ett EU-gemensamt tillsynsprojekt, och hittade då ett förbjudet ämne i en av företagets sminkpennor.

Förbjudet ämne i sminkpenna

Det handlar om den tysktillverkade produkten ”Caia Duo Eye Pencil”, som innehållit ett förbjudet så kallat PFAS-ämne, skriver Nyhetsbyrån Siren. Ämnet som heter ”perfluorononyl dimethicone” är extremt svårnedbrytbart och kan ha skadliga effekter på människor och miljö, betonar Kemikalieinspektionen i sin anmälan till polisen.

”Dessa ämnesgrupper kan ge allvarliga och irreversibla negativa effekter på både miljön och på människors hälsa”, står att läsa i polisanmälan, där ämnena även pekas ut som misstänkt cancerframkallande och att de kan få negativa effekter för människors fortplantningsförmåga.

Åtgärder från Caia Cosmetics

Caia Cosmetics meddelade i april att produkten hade tagits bort från sortimentet och bolagets hemsida. Kemikalieinspektionen har ingen information i vilka mängder produkten har sålts, heter det i anmälan.