Branschföreningen Svensk Inkasso vill varna allmänheten för ett pågående bedrägeriförsök där meddelanden per SMS och e-post skickas ut i inkassobolags namn. De falska meddelandena innehåller ofta en uppmaning att ringa ett angivet nummer eller besöka en specifik hemsida som påstås tillhöra inkassobolaget.

Farliga länkar och felaktiga nummer

I dessa bluffmeddelanden uppmanas mottagaren att antingen ringa ett nummer eller besöka en hemsida. Dock leder numret inte till det riktiga inkassobolaget, och hemsidesadressen är oftast en falsk kopia av inkassobolagets officiella webbplats. Dessa bedrägeriförsök innefattar även falska uppmaningar att swisha pengar för en påstådd skuld.

Inkassobolag utnyttjas

Bedragarna har hittills utgivit sig för att representera välkända inkassobolag som Alektum Group, Gothia Inkasso, Intrum, Sergel, Svea Inkasso och Visma. Det har i vissa fall även uppstått situationer där mottagare av dessa meddelanden blivit uppmanade att ladda ner olika appar, vilket inte är en vanlig praxis för inkassobolag.

Råd för att undvika bedrägeri

För att skydda dig mot dessa bedrägerier, rekommenderar Svensk Inkasso följande åtgärder:

  1. Kontrollera kontaktuppgifter: Innan du svarar på ett meddelande, besök inkassobolagets officiella hemsida för att verifiera deras kontaktinformation. Stäm av att det nummer som anges i meddelandet överensstämmer med det officiella.
  2. Var försiktig med Swish-betalningar: Swisha inte pengar för en påstådd skuld utan att först ha verifierat att det är ett legitimt krav från inkassobolaget.
  3. Använd officiella online-tjänster: Logga in på inkassobolagets “mina sidor” för att hantera ärenden. Undvik att ladda ner appar eller använda länkar som skickats i meddelanden, då dessa kan vara del av bedrägeriförsöket.

Svensk Inkasso betonar vikten av etisk och seriös skulddrivning och uppmanar allmänheten att vara vaksam och skydda sig mot dessa bedrägeriförsök. Vid osäkerhet om en skuld, bör man alltid kontakta inkassobolaget direkt genom deras officiella kommunikationskanaler för att säkerställa äktheten i kravet.

Mer info och kontaktuppgifter hos branschföreningen Svensk Inkasso.