Att spara till en bostad är en av de högst prioriterade ekonomiska målsättningarna bland unga vuxna i Sverige. Men samtidigt är bostadsjakten en källa till ökad stress och psykisk ohälsa, visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. Hela 43 procent av unga vuxna sparar aktivt till en bostad, men av dessa uppger nästan 6 av 10 att deras ekonomiska situation påverkar deras psykiska hälsa negativt. Detta kan jämföras med 3 av 10 bland alla unga vuxna.
En svår bostadsmarknad påverkar unga vuxnas hälsa
– Drömmen om ett eget hem är en central del av unga vuxnas framtidsplaner. Men dagens höga trösklar till bostadsmarknaden gör att drömmen kan kännas avlägsen, vilket inte bara slår mot privatekonomin utan även direkt mot hälsan, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Länsförsäkringar har kartlagt de utmaningar som unga vuxna möter när de försöker flytta hemifrån och etablera sig på bostadsmarknaden. Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av Länsförsäkringar och visar att många unga vuxna upplever ekonomisk stress kopplad till boende.
För de som sparar till en bostad upplever 59 procent att deras ekonomiska situation har en negativ inverkan på deras psykiska hälsa. Denna oro är betydligt större jämfört med den allmänna gruppen unga vuxna, där motsvarande andel är 33 procent.
– För unga vuxna utgör en egen bostad inte bara ett tak över huvudet. Det handlar om självständighet, att utvecklas som individ och komma närmare sina livsmål. Men dagens bostadströsklar är höga och det kan leda till ekonomisk press, och när bostadsdrömmen upplevs som ouppnåelig slår det även direkt mot hälsan, fortsätter Stefan Westerberg.
Framtidsoro kopplad till bostadsmarknaden
Undersökningen visar också att bostadsproblematiken påverkar unga vuxnas syn på framtiden. En av tre unga vuxna tror att de kommer att få det ekonomiskt sämre än sina föräldrar, och av dessa anser 61 procent att det beror på de höga bostadspriserna som gör det svårt att ta sig in på marknaden.
Samtidigt menar Stefan Westerberg att det finns möjligheter för unga att nå sitt mål, även om det kan kännas svårt:
– Att köpa en egen bostad är utmanande men inte omöjligt. Ett långsiktigt och regelbundet sparande kan göra stor skillnad. Små belopp växer med tiden, särskilt med hjälp av ränta-på-ränta-effekten. Sätt upp tydliga mål och ta fram en långsiktig sparplan, så blir bostadsdrömmen en verklighet, säger han.
De största utmaningarna med bostadssparandet
Trots att många unga vuxna försöker spara till en bostad upplever 7 av 10 att det är svårt. Den största utmaningen är att välja rätt sparform – om pengarna bör placeras i aktier, fonder eller på ett sparkonto.
Hela 45 procent av de tillfrågade anser att detta är en betydande utmaning, och siffrorna visar också tydliga skillnader mellan olika grupper. Kvinnor upplever större svårigheter med att välja sparform än män (54 procent jämfört med 34 procent), och yngre vuxna mellan 22–25 år upplever det som svårare (50 procent) än de som är 26–29 år (39 procent).
Andra utmaningar som unga pekar på är att bestämma hur mycket och hur länge de behöver spara samt att motstå frestelsen att använda de sparade pengarna till annat.
Stefan Westerbergs tips för unga som sparar till sitt första boende
- Sätt ett tydligt mål: Börja med att räkna ut hur mycket du behöver för en kontantinsats och sätt upp en sparplan. Ta reda på det genomsnittliga priset för bostäder i det område där du vill köpa och räkna ut kontantinsatsen, som idag är minst 15 procent av bostadens värde. Dela upp målet i mindre delmål. Om kontantinsatsen är 150 000 kronor, innebär det ett månatligt sparbelopp på 2 500 kronor med en sparhorisont på fem år. Om sparhorisonten är tio år uppgår det månatliga sparbeloppet till 1 250 kronor.
- Skapa en sparbudget: Gör en realistisk budget. Identifiera hur mycket du kan avsätta till sparande varje månad genom att minska på andra utgifter, som nöjen eller mer spontana köp. Automatisera sparandet. Ställ in en automatisk överföring från ditt lönekonto till ett sparkonto direkt när lönen kommer.
- Välj rätt sparform: Kort tidshorisont (under 5 år): Undvik högriskinvesteringar, eftersom pengarna till kontantinsatsen inte bör äventyras. Välj ett sparkonto med hög ränta samt insättningsgaranti för att minimera risken. Medellång tidshorisont (5–10 år): Överväg att investera en del av pengarna i breda aktiefonder för större möjlighet till högre avkastning. Lång tidshorisont (över 10 år): Överväg att investera en större del av pengarna i tillgångsslag som i stort följer börsutvecklingen. Börsen kan vara volatil på kort sikt men över längre perioder har börsen givit god avkastning historiskt sett.
- Tänk långsiktigt, var disciplinerad och håll motivationen: Visualisera ditt mål: Föreställ dig ditt framtida boende och påminn dig själv om varför du sparar. Håll dig till din plan: Undvik att göra impulsiva beslut baserade på kortsiktiga marknadsrörelser. Följ din ursprungliga sparplan och justera endast vid behov baserat på förändringar i dina mål eller livssituation.
- Minska boendekostnader för att öka sparandet: Bo kvar hemma längre. Om möjligt, bo kvar hos föräldrar och spara in på hyra och andra levnadskostnader. Dela boende. Flytta in i en delad lägenhet med andra för att minska kostnader för hyra och hushåll.
- Undvik onödig skuldsättning: Begränsa användningen av kreditkort och avbetalningsköp. Undvik nya lån som kan minska din kreditvärdighet när du söker bolån.
- Öka dina inkomster: Hitta extrainkomster. Ta ett extra jobb eller börja frilansa för att boosta ditt sparande. Sälj saker du inte behöver. Använd plattformar för att sälja exempelvis oanvända kläder, möbler eller teknikprylar.
Sammanfattning
Bostadsmarknaden är en av de största ekonomiska utmaningarna för unga vuxna idag. Höga priser och tuffa krav på egen insats gör att många känner sig pressade både ekonomiskt och psykiskt. För att minska stressen är det viktigt att ha en långsiktig sparstrategi och tydliga mål. Trots utmaningarna finns det möjligheter att på sikt förverkliga bostadsdrömmen, men det kräver tålamod, planering och ekonomiskt disciplinerat sparande.