Blodröda siffror på världens börser

Börser världen över skakar. Under natten till måndag har Asienbörserna kollapsat, amerikanska terminer pekar kraftigt nedåt – och Stockholmsbörsen öppnade med ett fall på nästan tre procent. Bara minuter senare var nedgången över sju procent.

– Tyvärr tror jag att det blir blodrött i dag också med kraftiga fall, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, inför öppningen av Europabörserna.

Det är ett dystert scenario som utspelar sig. S&P 500-terminerna föll med nästan sex procent under natten, Nasdaq med 5,82 procent och Dow Jones-terminerna med 5,5 procent.

I Asien rasade Hongkongbörsens Hang Seng-index hela tio procent, medan Tokyobörsen föll drygt sju procent.

Ytterligare nedgångar i Sverige

Stockholmsbörsen öppnade med ett fall på 2,9 procent, men det dröjde inte länge innan nedgången accelererade. Inom loppet av några minuter var börsen ned över sju procent.

Det följer på en dramatisk vecka där börsen föll med över nio procent efter Donald Trumps besked om nya tullar.

Sparandet under press

Den kraftiga börsoron påverkar svenska hushåll direkt – särskilt genom sparande och pensioner.

– Mycket av vårt sparande, pensioner och fonder, ligger i USA, då det tidigare har gått mycket bättre i USA än i många andra länder. Nu får man den motsatta effekten: en amerikansk börs som faller och dessutom en dollarförsvagning, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

Hon pekar på att osäkerheten kring Trumps tullar driver marknaden och att framtiden är svår att förutse.

– Det är svårt att säga hur illa det kan bli. Allt beror på vad den amerikanska administrationen gör och hur länge tullarna ligger kvar.

Rådet till småsparare: Tänk långsiktigt

Winsth betonar vikten av att inte drabbas av panik, även i ett skakigt marknadsläge.

– Det viktiga nu är att tänka långsiktigt, och samtidigt vara medveten om att det kan bli stökigt en tid. Därför bör man ha marginaler.

Hon är också kritisk till att oron är skapad av politiska beslut – inte av en oförutsägbar kris som en pandemi.

– Det här är en medveten kapitalförstörelse. Det är oerhört beklagligt, säger hon.

EU kallar till krismöte

Med anledning av den eskalerande situationen har EU kallat till ett extrainsatt handelsministermöte i Luxemburg. Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa deltar.

– Regeringen beklagar de höjda tullarna som skadar den transatlantiska handeln och våra värdekedjor, säger Dousa i ett pressmeddelande.

Han säger att Sverige stödjer EU-kommissionen i att förhandla fram en lösning, men även förbereda motåtgärder.

– Regeringen vill se ett enigt EU som svarar på ett riktat och välavvägt sätt utan att eskalera eller slå mot svenska intressen. Samtidigt behöver EU sluta fler frihandelsavtal.

Osäker framtid

Frågorna är många – och svaren få. Hur kommer USA:s nästa steg se ut? Hur påverkas EU:s inre marknad? Och hur djupt kan raset gå?

Det enda som är säkert just nu är att världens finansmarknader har gått in i ett av sina mest turbulenta skeden på länge. Och att både beslutsfattare och småsparare nu måste navigera i osäkert vatten.