Boprisindikatorn – många fler tror på stigande priser. SEB:s Boprisindikator ökar med 5 enheter i februari, från plus 45 till plus 50. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 42 och plus 58 enheter. Samtidigt ökar hushållens förväntningar på styrräntan om ett år med 0,05 procentenheter till 2,33 procent. Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor sjunker med 1 procentenhet till 13 procent. Det visar februari månads Boprisindikator. Läs pressmeddelandet från SEB här.
Ökad optimism på bostadsmarknaden
Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger nu på 59 procent, en ökning med 3 enheter från förra månaden. Samtidigt minskar andelen som tror på sjunkande priser med 2 enheter till 9 procent, medan 22 procent av hushållen tror på oförändrade priser.
Boprisindikatorn, som mäter skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande respektive fallande priser, uppgår nu till plus 50. Det innebär en ökning med 5 enheter från föregående månad.
– Hushållens optimistiska inställning till bostadsmarknaden fortsätter att stiga och nästan 60 procent av svenskarna tror nu på stigande bostadspriser under 2025. Faktiska boprisutvecklingen har inlett året mer försiktigt men väntas tillta under året och fortsätta på den trend som etablerades under hösten, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.
Hushållen tror att styrräntan ligger på 2,33 procent om ett år
När hushållen får uppskatta nivån på Riksbankens styrränta om ett år ligger snittet på 2,33 procent, en ökning med 0,05 procentenheter från förra månaden. Förväntningarna tyder på en stabilisering av ränteläget, även om osäkerheten kring Riksbankens framtida räntebeslut kvarstår.
Färre hushåll planerar att binda räntan
Av de hushåll som har rörlig ränta på sina bolån uppger 13 procent att de planerar att binda räntan inom tre månader, en minskning med 1 procentenhet från föregående månad. Samtidigt ökar andelen som enbart har rörlig ränta med 7 enheter till 38 procent. Andelen hushåll med bunden ränta ökar med 1 enhet till 19 procent, medan 19 procent har en kombination av rörlig och bunden ränta, en ökning med 2 enheter.
– Hushållen ställer in sig på att räntebotten står för dörren. Under Boprisindikatorns drygt 20-åriga historia har andelen hushåll med helt rörlig ränta aldrig varit så hög som nu, på nästan 40 procent. Alternativet att binda bör dock inte uteslutas, särskilt i en tid av ekonomisk osäkerhet, säger Américo Fernández.
Boprisindikatorn stiger i flera regioner
Boprisindikatorn ökar i fem av sju regioner, är oförändrad i en och sjunker i en. Den största ökningen sker i Norrland, där indikatorn stiger med 12 enheter till plus 45. I Stockholm ökar den med 10 enheter till plus 58, medan Östra Götaland ser en uppgång med 7 enheter till plus 42. Västra Götaland noterar en blygsam uppgång med 1 enhet till plus 51. Skåne ligger kvar på oförändrade plus 53, medan Svealand exklusive Stockholm är den enda region där indikatorn sjunker, med 1 enhet till plus 45.
Om Boprisindikatorn
Boprisindikatorn är en månatlig undersökning som genomförs av Demoskop på uppdrag av SEB. Den bygger på cirka 1 000 webbintervjuer inom en onlinepanel och har genomförts sedan mars 2003. Undersökningen för februari genomfördes mellan 28 januari och 4 februari. Ladda ner presentationen här.