Priserna på bostäder i Sverige föll under oktober med i genomsnitt 3 procent, visar nya siffror från Valueguard. Mest faller villapriserna, med 3,8 procent, medan priserna på bostadsrätter går ner med 1,6 procent. Bjurfors bostadsexperter i Stockholm, Göteborg och Malmö rapporterar både orosmoln och positiva signaler från marknaden.

HOXSWE, Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, sjönk 3 procent under oktober. Säsongsrensat var nedgången 2,1 procent. Minst påverkade av nedgången är priserna på bostadsrätter, där dessa sjönk med 1,6 procent på riksnivå, medan villapriserna tappade 3,8 procent. Rensat för säsongseffekter är nedgången för bostadsrätter 1,3 procent, och för villor är fallet 2,7 procent.

– I den negativa vågskålen ligger Riksbankens förväntade räntehöjning och andra orosmoln som en eventuellt ökad arbetslöshet, de höga bränslepriserna, energipriserna och kriget i Ukraina, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige. Samtidigt ser vi att köpares och säljares förväntningar möts på ett helt annat sätt än för bara en månad sedan, framför allt i Stockholm. I takt med att en del av det stora utbudet på marknaden säljs av, så är vi på väg mot ett mer normalt utbud.

I ett förändrat landskap på bostadsmarknaden prövas också mäklarföretagens skicklighet, konstaterar Fredrik Kullman:

– Detta är en bostadsmarknad som skiljer agnarna från vetet när det gäller mäklare. Det visar vilka som bara förmedlar bostäder och vilka som verkligen kan mäkla, det vill säga råda både köpare och säljare till bästa möjliga bostadsaffärer, oavsett marknad. Så medarbetarna tycker att detta är en positiv utmaning. Det är en marknad där vi verkligen kan göra skillnad för våra kunder. Bland annat genom vår tjänst köprådgivning, där vi ger kostnadsfri rådgivning, även om du köper via en annan mäklare.

Stockholm
I Stockholm sjönk priserna under oktober med 1,7 procent på bostadsrätter samt 3 procent på villor. Under första halvan av november syns en viss uppbromsning av prisfallet, då priserna går ned med 0,8 procent i Stockholm.

– Det har gjorts affärer hela tiden, men sedan några veckor tillbaka ser vi att takten ökar något. Tempot är förhoppningsvis på väg upp och vi känner en försiktig optimism om att köpare och säljare har lättare att hitta varandra. Vi har gjort fler affärer i november än vid samma tid i oktober. Priserna är inte på väg upp, det är för många osäkra faktorer i vår omvärld för att det ska hända än. Men det är otroligt glädjande om säljare och köpare kan mötas i större utsträckning. Vi vet att det finns ett stort uppdämt behov av att göra affärer på marknaden, säger Christina Henriksson, regionchef Bjurfors Stockholm.

Göteborg
I Göteborg gick bostadsrättspriserna ner med 2,4 procent, och villapriserna föll 4,6 procent. Under novembers första halva sjönk priserna 2,2 procent.
Sven-Erik Kristensen, vd på Bjurfors Göteborg, erfar trots det flera gynnsamma signaler från marknaden:

– Vår bedömning är att det i Göteborg kommer att göras fler bostadsaffärer i december än vi ser ett normalt år. Det märker vi bland annat på ett allt större ökat intresse från kunderna att boka in sig på visningar, där vi nu har fler visningsdeltagare inbokade i november än vid samma tid i oktober. Utbudet av bostäder minskar också succesivt nu i november i takt med att fler köpare och säljare möts och det blir affär. På så sätt ser det mer positivt ut än tidigare, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

Malmö
I Malmö sjönk villapriserna under oktober med 2,5 procent och bostadsrättspriserna föll med 3,2 procent.

– Vi ser en stor orosrabatt på bostadsmarknaden. Allt fler får en tuffare kalkyl och oron över nivån speglar aktiviteten på marknaden och priserna fortsätter nedåt. Snart går vi in i december och januari, som av tradition är månader som möter motstånd på marknaden, vi kommer därmed sannolikt att se fortsatt fallande bostadspriser, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne, och fortsätter:

– Som köpare idag har du tid att ta dig tid, vilket i sig är sunt. Du har möjlighet att fatta mer genomtänkta beslut, vilket vi inte har kunnat på samma sätt under de senaste årens uppskruvade tempo. Idag tar det 37 dagar att sälja en bostad i Malmö vilket är en dubblering mot samma period förra året. Samtidigt ser vi att över 20% av bostäderna prisjusteras innan försäljning vilket är en hög siffra.