Svenska bolånemarknaden har sett betydande förändringar under de senaste månaderna. Bolåneräntorna har blivit en central fråga i det ekonomiska landskapet, och flera banker har beslutat att sänka sina räntor i spåren av Riksbankens sänkningar av styrräntan. Men vissa banker har tagit större kliv än andra i sina sänkningar. Denna artikel ger en överblick av den nuvarande situationen, vilka banker som sänkt mest, och vad detta innebär för svenska bolånetagare.
Räntorna har varit en snackis under en längre tid
Bolåneräntorna har varit en ständig källa till diskussion under det senaste året. Med stigande levnadskostnader och en skakig ekonomi har både hushåll och företag haft ögonen på Riksbankens beslut om styrräntan. I maj sänkte Riksbanken styrräntan, vilket har skapat förväntningar på ytterligare sänkningar under året. Denna utveckling har lett till att flera banker följt efter med att sänka sina egna bolåneräntor.
Bankerna sänker sina bolåneräntor
De senaste månaderna har flera banker valt att sänka sina bolåneräntor. Men det är inte alla som har sänkt lika mycket. Enligt en rapport från Dagens Nyheter, baserad på data från Compricer, finns det betydande skillnader mellan bankerna när det kommer till storleken på sänkningarna.
De har sänkt mest
Ica Banken har utmärkt sig som den bank som gjort den största sänkningen. Deras genomsnittsränta på rörliga lån har sjunkit med 0,38 procent sedan årsskiftet. På andra plats kommer Ikano Bank, vars genomsnittsränta minskat med 0,36 procent under samma period. Dessutom har Ikano Bank nu den lägsta snitträntan på 4,35 procent. Dessa sänkningar reflekterar bankernas strategier att attrahera nya kunder och hålla befintliga kunder nöjda i en konkurrenskraftig marknad.
Dålig tid att binda
På andra sidan spektrumet finns Swedbank och Stabelo, som har varit långsammare i att sänka sina räntor. Deras genomsnittsränta har endast minskat med 0,19 procent under första halvåret av 2024. Trots detta, verkar de flesta banker följa varandra snabbt när det kommer till att sänka räntorna.
Trots de sjunkande räntorna varnar experter för att det kanske inte är den bästa tiden att binda räntan på bolånet. Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, kommenterar till DN att det finns en risk att man betalar för mycket i framtiden om man väljer att binda nu. Hon rekommenderar istället att, om man måste binda, välja en kortare bindningstid.
Förväntningar på Riksbanken
Förväntningarna på att Riksbanken ska fortsätta sänka styrräntan under året är höga. Detta har lett till att rekordmånga svenskar väljer rörlig ränta på sina bolån. Enligt SBAB valde hela 98 procent av deras nya bolånekunder i juni att ha rörlig ränta.
Det är tydligt att dessa val påverkas av förväntningar om att Riksbankens framtida sänkningar kommer att göra rörliga räntor mer fördelaktiga, även om de initialt kan verka högre än de längre bundna räntorna. Denna trend indikerar en stark tro på att de framtida ekonomiska förhållandena kommer att gynna de som valt rörlig ränta.
I slutändan visar den nuvarande situationen på bolånemarknaden på dynamiken i svensk ekonomi och bankernas strategiska anpassningar till förändrade makroekonomiska förhållanden. För bolånetagare innebär detta en tid av både möjligheter och försiktighet, där rätt beslut kan leda till betydande besparingar på lång sikt.