Bensin och diesel slut: De senaste dagarna har bilister på flera håll i Sverige mötts av tomma pumpar. Det är ett resultat av flera samverkande faktorer, från skattesänkningar och panikköp till långsiktiga förändringar i drivmedelssektorn.
Skattesänkning och prissänkning vid årsskiftet
Från och med den 1 januari sänktes skatten på bensin, vilket ledde till en märkbar prissänkning. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kommenterade vid tillkännagivandet att “skattesänkningarna kommer mer än kompensera för det prispåslag som höjningen av reduktionsplikten kan leda till.”
Strax efter årsskiftet sjönk bensinpriset med hela 75 öre, baserat på det rekommenderade riktpriset för privatkunder. Denna prissänkning skapade en ökad efterfrågan som snabbt satte press på landets bensinstationer.
Panikslagna bilister tömde pumparna
Efter nyår rapporterades det om panikartade scener vid bensinstationerna. Bilister skyndade sig att tanka och både bensin och diesel tog slut på flera håll i landet. Enligt Upsala Nya Tidning blev situationen särskilt påtaglig i vissa regioner där efterfrågan översteg stationernas kapacitet att snabbt fylla på sina lager.
En tredjedel av mackarna kan försvinna
Den akuta bränslebristen kan också ses som en föraning om framtida förändringar i branschen. Organisationen Sveriges Servicecenter (OSS) har tidigare varnat för att upp till en tredjedel av Sveriges drygt 3 000 drivmedelsanläggningar kan försvinna inom det kommande decenniet.
Orsakerna bakom denna strukturrationalisering är flera:
- Ökade krav på övergång till fossilfria drivmedel.
- Svårigheter med lönsamhet för små stationer.
- Ett prognostiserat mindre behov av fossila bränslen i takt med den gröna omställningen.
Minskade volymer och färre kunder
Den gröna omställningen fungerar som en katalysator för de förändringar som nu sker. Med minskade volymer av fossila bränslen kommer färre kunder att behöva besöka stationerna, vilket i sin tur leder till minskad omsättning i butik. Denna utveckling kan leda till att flera mackar tvingas stänga, särskilt i glesbygden där kundunderlaget redan är begränsat.
Vad betyder detta för framtiden?
Bränslebristen efter nyår är en påminnelse om hur sårbar infrastrukturen kring fossila drivmedel är under en period av omställning. Samtidigt är den också ett tecken på att Sverige snabbt närmar sig en framtid där el- och biobränslen får en allt större roll. Hur denna övergång hanteras kommer vara avgörande för både konsumenter och företag.