Spårbarhet som nyckel till en hållbar industri

Den globala tillverkningsindustrin står inför en rad utmaningar, där spårbarhet på materialnivå blir allt mer avgörande för att möta både hållbarhetsmål och kvalitetskrav. Svenska ChainTraced, med över 200 aktörer anslutna till sin plattform och partnerskap med globala industrijättar som SKF, Cargill och voestalpine, har tagit ledartröjan för att skapa en ny industristandard. Deras mål är att koppla samman hela den metalliska värdekedjan – från råmaterial till återvinning – och bidra till en hållbarare framtid.

Ökande regelverk och industrins utmaningar

Nya regelverk som CSRD, CBAM och DPP har introducerat mer omfattande rapporteringskrav för industrin. För många företag har detta blivit en administrativ börda snarare än ett verktyg för verklig klimatpåverkan. Vid den första CBAM-rapporteringen tidigare i år misslyckades 85 procent av svenska företag att uppfylla kraven, enligt Naturvårdsverket. Denna siffra belyser det akuta behovet av digitala lösningar som förenklar processen.

ChainTraced har svarat på denna utmaning genom att utveckla en plattform som automatiserar rapportering och möjliggör spårning av materialflöden. Plattformen främjar transparens och samarbete mellan aktörer i värdekedjan och har redan sett en användartillväxt på flera hundra procent under det senaste året.

– “Lagkraven är viktiga påskyndare men de kan inte uppfyllas genom att fortsätta utbyta data som man gör idag. Den nutida industristandarden är en bruten värdekedja med manuellt datautbyte. Spårbarhet och transparens är omöjliga utan digitalisering,” säger Victor Andersson, grundare och vd på ChainTraced.

Industrins roll i klimatomställningen

Bas- och tillverkningsindustrin är ansvarig för en tredjedel av världens växthusgasutsläpp, där metallproduktion står för en betydande del. Samtidigt är metaller avgörande för att möjliggöra klimatomställningens teknologier, såsom vindkraft och eldrivna fordon.

ChainTraceds plattform spelar en avgörande roll genom att spåra och rapportera växthusgasutsläpp i produktionskedjan, vilket hjälper företag att ställa om till hållbara affärsmodeller. Med en växande internationell kundbas och stöd från EIT Manufacturing har ChainTraced etablerat sig som en nyckelaktör i industrins omställning.

Digital spårbarhet – från kostnad till konkurrensfördel

Spårbarhet handlar inte bara om att uppfylla lagkrav utan även om att skapa affärsvärde. Genom att tillhandahålla spårbar material- och kvalitetsdata kan företag undvika kostsamma återkallningsprocesser, förbättra effektiviteten i sina materialflöden och minska sitt klimatavtryck.

– “2024 markerar ett skifte där digital spårbarhet inte längre är en möjlighet utan en nödvändighet för att möta både lagkrav och affärsförväntningar,” säger Daniel Eriksson Pitt, CCO på ChainTraced.

Med sin vision om en enad industristandard, möjliggör ChainTraced för företag att både uppfylla de ökande hållbarhetskraven och stärka sin konkurrenskraft i en allt mer krävande global marknad.

Lagkraven som nämns i artikeln

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)
Direktivet om företagens hållbarhetsrapportering. Syftet är att utöka kraven på  hållbarhetsrapportering för företag inom EU, inklusive miljömässiga, sociala och  styrningsrelaterade aspekter (ESG). Detta säkerställer att företag redovisar sin påverkan på  klimatet och samhället på ett transparent och jämförbart sätt. 

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism)
Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid. CBAM syftar till att prissätta koldioxidutsläpp från  importerade varor för att skapa en mer rättvis konkurrens mellan EU:s industri och länder  med lägre klimatstandarder. Detta driver på omställningen till hållbarare tillverkning globalt. 

DPP (Digitala produktpass)
Digitala produktpass är en del av Ekodesign-förordningen (ESPR). De syftar till att  standardisera och digitalisera information om produkter, inklusive deras ursprung,  miljöpåverkan och innehåll. Detta främjar hållbar och cirkulär tillverkning genom att göra det  enklare att spåra och återvinna material.